Live

Dezvăluiri despre „fabrica de troli” a lui Putin. Cum răspândește online minciuni pro-război și pe cine vizează în mod deosebit

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, nervos, în timpul discursului de pe 24 februarie, în care a anunțat începerea războiului din Ucraina. Sursa: Profimedia Images

Fabrica de troli a lui Vladimir Putin, cu sediul în Sankt Petersburg, a declanșat o campanie online de manipulare în favoarea războiului din Ucraina, avertizează guvernul britanic citând un studiu în acest sens. Trolii ruși încearcă să-i atace pe liderii occidentali, printre care Boris Johnson și Olaf Scholz, și răspândesc dezinformări, promovând propaganda Kremlinului în privința războiului din Ucraina, scrie The Guardian.

Studiul finanțat de guvernul britanic detaliază modul în care regimul lui Vladimir Putin încearcă să manipuleze opinia publică pe rețelele sociale, precum și în secțiunile de comentarii ale principalelor instituții media. Țința lor o reprezintă astfel politicienii occidentali și presa, se arată în document.

Printre cei vizați se află premierul Marii Britanii Boris Johnsons, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, dar și șeful diplomației UE, Josep Borrell.

Fabrica de troli este suspectată a avea legături cu Yevgeny Prigozhin, fondatorul Internet Research Agency acuzat de implicare în alegerile prezidențiale din SUA, din 2016, în favoarea lui Donald Trump.

În document se arată că influencerii de pe platforma TikTok au fost plătiți pentru a distribui mesajele propagandei Kremlinului. Totodată, au fost descoperite și activități pe Facebook și Twitter, dar nu atât de numeroase ca pe Instagram, YouTube și TikTok, unde se concentrează mare parte din campania de dezinformare și manipulare. Un rol cheie în activitatea rețelei îl joacă platforma Telegram, în special canalul "Cyber Front Z".

Studiul arată că operațiunea derulată de armata de trolli a lui Putin a vizat și conturile de social media ale trupelor sau artiștilor Daft Punk, David Guetta, Tiesto și Rammstein.

Trolii ruși par să fi învățat și preluat tactici folosite de grupul conspiraționist QAnon sau grupul terorist Statul Islamic, se arată în studiu.

Se pare că ei activează într-un spațiu închiriat în vechea fabrică de arme din Sankt Petersburg, o companie care produce echipamente și tehnologie militară.

"Nu putem permite Kremlinului și trolilor săi să invadeze mediile online cu minciunile lor despre războiul ilegal al lui Putin. Guvernul Regatului Unit a alertat partenerii internaționali și va continua să lucreze îndeaproape cu aliații și platformele media pentru a submina operațiunile de dezinformare ale Rusiei", a declarat ministrul de Externe britanic, Liz Truss.

La rândul său, Nadine Dorries, secretarul de stat pentru cultură din Marea Britanie a declarat că aceste acțiuni sunt "încercări ale lui Putin și ale mașinii sale de propagandă de a înșela lumea cu privire la brutalitatea pe care o provoacă asupra poporului Ucrainei" și a spus că aceste dovezi din studiu ajută la identificarea și înlăturarea eficientă a campaniei de dezinformare rusă.

 

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia bombardează masiv căile ferate din Ucraina pentru a bloca ajutorul Occidentului: „Pregătește o ofensivă de amploare”

SUA anunţă un ajutor militar de şase miliarde de dolari pentru Ucraina: „Este cel mai mare de până acum”

Blinken a criticat China chiar după ce s-a întâlnit cu Xi Jinping: „Invazia ar fi mai dificilă pentru Rusia fără sprijinul chinez”

Putin vrea cu orice preț cucerirea Ceasiv Iar. Peste 20.000 de soldați ruși încearcă să ia cu asalt localitatea din estul Ucrainei

Partenerii noștri