Live

Duelul verbal care a aprins spiritele la Adunarea Generală a ONU

Data actualizării: Data publicării:

Adunarea Generală a ONU a fost marţi teatrul unui contact frontal între preşedintele american Donald Trump, care a îndemnat la izolarea regimului „corupt” de la Teheran, şi omologul său iranian Hassan Rohani, care l-a acuzat că vrea să-l răstoarne, relatează AFP, citată de News.ro.

Foto: Guliver/GettyImages

Președintele SUA a optat, la Tribuna ONU, pentru un ton în general mai puţin agresiv ca în 2017.

Într-un contrast evident faţă de prima sa alocuţiune, când a ameninţat cu „distrugerea totală” a Coreei de Nord, el a lăudat dialogul „îndrăzneţ” ammorsat cu regimul izolat în vederea „denuclearizării” acestuia.

Într-o declaraţie care era de neimaginat mult timp în gura preşedintelui Statelor Unite, el a mers până la a lăuda „curajul” celui mai puternic om de la Phenian, Kim Jong Un, pe care l-a ironizat în urmă cu un an numindu-l „Rocket Man" (omul-rachetă).

Fără întâlnire

Fără să constituie o surpriză, Iranului, pe care l-a catalogat drept o „dictatură coruptă”, i-a rezervat săgeţile cele mai ascuţite.

„Nu putem să permitem principalului susţinător al terorismului în lume să deţină armele cele mai periculoase de pe planetă” sau să „ameninţe America” ori Israelul, a subliniat el. „Cerem tuturor naţiunilor să izoleze regimul iranian atât timp cât agresiunea sa continuă” şi „să susţină poporul iranian”, a adăugat el.

Intervenind un pic mai târziu de la aceeaşi tribună a marii reuniuni anuale, omologul său iranian a denunţat voinţa de schimbare a regimului care animă, în opinia sa, Casa Albă - ceea ce aceasta din urmă neagă.

„Este paradoxal că Statele Unite nici măcar nu încearcă să-şi ascundă planul de a răsturna Guvernul însuşi pe care-l invită la negocieri”, a lansat Hassan Rohani.

Preşedintele Trump a ieşit, în mai, spre marea nemulţumire a aliaţilor săi europeni, din acordul nuclear de la Viena din 2015, pe care-l consideră lax, vizând să împiedice Republica islamică să se doteze cu bomba atomică. El a reimpus sancţiuni Teheranului şi speră să facă regimul iranian să se plieze pentru a negocia un viitor tratat în condiţiile sale drastice.

Miliardarul republican nu exclude să se întâlnească în viitor cu omologul său iranian, chiar dacă a respins din scurt speculaţii înainte de discurs. „Poate că într-o zi (...). Sunt sigur că este un om absolut încântător!”, a scris el pe Twitter.

„Cum să putem să începem negocieri cu administraţia care se poartă aşa de rău”, a respins preşedintel Rohani, denunţând „terorismul economic” pe care-l reprezintă, în opinia sa, sancţiunile.

Singurele negocieri posibile este necesar să aibă loc la ONU şi pe baza acordului „rupt” de Washington, a pledat el.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, care se laudă că poate să vorbească cu cei doi lideri inamici şi al cărui discurs a fost intercalat, în mod simbolic între ale lor, şi-a marcat dezacordul clar cu omologul său american.

„Ce va permite cu adevărat să se soluţioneze situaţia din Iran? (...) Legea celui mai puternic? Presiunea unuia singur? Nu”, a subliniat el, îndemnând la „dialog şi la multilateralism” în vederea ieşirii din impas.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Trump compară guvernul lui Biden cu Gestapo-ul nazist: „Ei bine, acum trebuie să scoatem mănuşile”

Polonia vrea să aibă „cele mai bune relații posibile cu SUA, indiferent de cine e la putere”. Sikorski: „Nu mai facem aceleași greșeli”

O maşină s-a izbit de gardul Casei Albe. Șoferul a murit pe loc

Trei bărbați s-au dus să facă surf în Mexic și după o săptămână cadavrele lor au fost găsite într-un puț adânc de 15 metri

Partenerii noștri