Live

Elicopterul Ingenuity de pe Marte a rămas fără o elice și nu mai poate să zboare. NASA anunță încheierea misiunii

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Elicopterul Mars Ingenuity al NASA, prezent pe planeta Marte din 2021, și-a încheiat misiunea după ce o elice i s-a defectat iar zborul nu mai este posibil pentru dispozitiv, a anunțat NASA, joi seară.

NASA scrie că dispozitivul care „a făcut istorie, demonstrând că zborul este posibil și pe Marte, așa cum este posibil pe Pământ, a trimis ultimele imagini de la zborul său din 18 ianuarie”, dar că una dintre elicele sale s-a defectat și că avaria este suficient de serioasă încât zborul nu mai este posibil.

Ingenuity a fost dezvoltat inițial ca o tehnologie demonstrativă pentru până la cinci zboruri experimentale pe Planeta Roșie, primul aparat de zbor care funcționează pe o altă planetă.

Dispozitivul a depășit, însă, așteptările și a zburat de 72 de ori pe Marte, pe distanțe de 14 ori mai lungi decât era planificat în timp ce a acumulat peste 2 ore totale de zbor.

„Călătoria istorică a Ingenuity, primul aparat de zbor de pe o altă planetă, a ajuns la sfârșit. Acest elicopter remarcabil a zburat mai sus și mai deparate decât ne-am fi imaginat vreodată și a ajutat NASA să facă lucrul la care se descurcă cel mai bine – să facă posibilul imposibil.

Prin misiuni ca Ingenuity, NASA pregătește terenul pentru zboruri ulterioare în Sistemul nostru Solar și pentru o explorare mai sigură și mai inteligentă pe Marte și dincolo de ea”, a spus Bill Nelson, administratorul NASA.

O misiune istorică

Ingenuity a amartizat pentru prima oară pe suprafața Planetei Roșii pe 18 februarie 2021, atașat de partea inferioară a rover-ului Perseverence. A făcut primul zbor, ridicându-se de pe suprafață pe 19 aprilie 2021, dovedind că zborul controlat pe Marte este posibil.

După alte patru zboruri, Ingenuity s-a angajat la o nouă misiune de recunoaștere pentru cercetătorii de la Perseverence. În 2023, elicopterul a executat cu succes două teste de zbor, aducând noi date despre limitele aerodinamicii marțiene.

Echipa din spatele dispozitivului a planificat un zbor scurt vertical pentru data de 18 ianuarie pentru a-i determina localizarea aparatului după ce, anterior, amartizarea s-a făcut de urgență.

Datele arată că, așa cum era planificat, elicopterul a atins altitudinea maximă de 12 metri și a planat timp de 4,5 secunde înainte de a-și începe coborârea la o viteză de un metru pe secundă.

Totuși, la aproximativ un metru distanță de suprafață, Ingenuity a pierdut contactul cu rover-ul. A doua zi, comunicațiile au fost restabilit, iar imaginile produse au arătat o avarie serioasă la una dintre elice.

Pe parcursul unei misiuni extinse care a durat aproape 1.000 de zile marțiene, de 33 de ori mai lungă decât era planificat inițial, Ingenuity a fost îmbunătățit cu abilitatea de a-și alege autonom locurile de amartizare pe teren accidentat, și-a reparat un senzor stricat, s-a autocurățat după furtuni de nisip și a operat de pe 48 de zone de zbor diferite. De asemenea, a efectuat trei amartizări de urgență și a supraviețuit unei ierni marțiene dificile.

Proiectat să funcționeze pe timp de primăvară marțiană, Ingenuity a întâmpinat dificultăți majore pe timpul iernii - nu a mai putut să-și pornească sistemul de încălzire pe timpul nopții, ceea ce a dus la resetarea constantă a computerului de bord și a dus la o recalibrare a operațiunilor aparatului de către echipa de pe Pământ.

În condițiile în care capacitatea de zbor a aparatului nu mai există, echipa Ingenuity va face ultimele teste pe sisteme și va descărca imaginile și datele stocate. Rover-ul Perseverence este prea departe de Ingenuity, astfel că fotografii cu locul final „de odihnă” al Ingenuity nu vor mai putea fi făcute.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Împușcată mortal în plină stradă, la 21 de ani, alături de iubit! Autoritățile au făcut o descoperire care schimbă totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cât de asemănătoare sunt Terra și Marte? Cercetătorii au făcut o descoperire inedită pe Planeta Roșie: „Ceva special a fost acolo”

Nava spațială creată de Boeing n-a fost lansată nici azi. Numărătoarea inversă a fost oprită cu două ore înainte de decolare

„Este un zbor de testare”. Nava spațială creată de Boeing va fi lansată în premieră în spațiu cu astronauți la bord

VIDEO. Cum arată ploaia pe Soare. Imagini impresionante surprinse de sonda spațială Solar Orbiter

Partenerii noștri