Live

Elicopterul Ingenuity trimis de NASA pe Marte a transmis ultimul său mesaj spre Terra. Care va fi noua lui misiune

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Micul elicopter Ingenuity, trimis de NASA pe planeta Marte, a transmis ultimul său mesaj spre Terra şi va fi utilizat de acum înainte ca o bază fixă pentru colectarea de date de pe suprafaţa "Planetei Roşii", a anunţat marţi agenţia spaţială a Statelor Unite, citată de AFP.

Ingenuity a devenit în 2021 primul aparat motorizat care a efectuat un zbor pe o altă planetă decât Terra. El a dovedit astfel că este posibil zborul în atmosfera marţiană, a cărei densitate reprezintă doar 1% din cea a atmosferei terestre.

Cântărind doar 1,8 kilograme, minielicopterul american seamănă mai degrabă cu o dronă. În total, el a parcurs în zbor o distanţă de 17 kilometri şi s-a ridicat până la altitudinea de 24 de metri. Timpul său cumulat de zbor a fost de peste două ore.

Ingenuity a ajuns pe planeta Marte în februarie 2021, odată cu roverul Perseverance, pentru care a jucat rolul de cercetaş aerian, creat cu scopul de a îl ajuta pe însoţitorul său cu roţi să caute posibile urme de viaţă microbiană străveche.

"Un lung adio", au scris reprezentanţii NASA pe reţeaua de socializare X, citați de Agerpres. "Echipa lui Ingenuity a primit ultimul mesaj de la #MarsHelicopter, care va fi folosit de acum înainte ca bază de testare, culegând date ce ar putea să îi ajute pe viitorii exploratori ai 'Planetei Roşii'", au adăugat ei.

Longevitatea minielicopterului Ingenuity a fost remarcabilă, ţinând cont că dispozitivul a trebuit să supravieţuiască nopţilor marţiene foarte reci, încălzindu-se cu ajutorul panourilor solare care îi încărcau bateriile pe timpul zilei.

Iniţial, Ingenuity ar fi trebuit să se ridice de pe scoarţa marţiană doar de cinci ori, dar, văzând performanţele sale foarte bune, misiunea lui a fost prelungită până în ianuarie 2024. El a efectuat în total 72 de zboruri în atmosfera planetei Marte.

NASA a anunţat luni că se află în căutarea unor modalităţi pentru a aduce pe Terra rocile prelevate de pe Marte de roverul Perseverance, într-un mod mai rapid şi mai puţin costisitor, după criticile aduse bugetului său.

Anunţul agenţiei americane a fost făcut în condiţiile în care misiunea chineză Tianwen-3, concepută pentru a aduce pe Pământ eşantioane colectate de pe "Planeta Roşie", ar trebui să fie lansată în jurul anului 2030, potrivit presei de stat chineze, într-un context marcat de rivalităţile dintre cele două mari puteri.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO A "măcelărit" imnul în fața a 70.000 de oameni și a ajuns să fie batjocorit în întreaga țară: "Retrage-te!"

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce se întâmplă când cazi într-o gaură neagră? Simulare realizată de un supercomputer NASA

Astronomii au găsit, în sfârşit, o planetă asemănătoare Pământului, care are și atmosferă. De ce nu poate fi locuită 55 Cancri

Cât de asemănătoare sunt Terra și Marte? Cercetătorii au făcut o descoperire inedită pe Planeta Roșie: „Ceva special a fost acolo”

Nava spațială creată de Boeing n-a fost lansată nici azi. Numărătoarea inversă a fost oprită cu două ore înainte de decolare

Partenerii noștri