Live

Elveţia interzice survolarea teritoriului său pentru transportul de arme

Data publicării:
Elveţia interzice survolarea teritoriului său pentru transportul de arme. Foto: Profimedia Images

Elveţia a decis, vineri, să interzică survolarea teritoriului său pentru livrarea de material de război, în contextul agresiunii ruse asupra Ucrainei, anunță guvernul. Hotărârea nu se referă la survolarea aeronavelor militare ale părţilor aflate în conflict sau ale altor state în scopuri umanitare sau medicale, inclusiv transportul aerian al răniţilor, susțin oficialii elvețieni. 

''În legătură cu agresiunea rusă împotriva Ucrainei, Consiliul Federal a hotărât (...) că solicitările de survol ale teritoriului elveţian din partea părţilor aflate în conflict şi a altor state cu scopul de a oferi sprijin militar părţilor aflate în conflict, în special prin livrarea de material de război, nu va fi acceptată'', a indicat guvernul elvețian într-un comunicat, potrivit AFP.

Această decizie nu se referă la survolarea aeronavelor militare ale părţilor în conflict sau ale altor state în scopuri umanitare sau medicale, inclusiv transportul aerian al răniţilor.

Conform legii neutralităţii, Elveţia nu poate participa la un război între alte state. Din punct de vedere istoric, neutralitatea a jucat un rol important în formarea statului elveţian şi este menţionată în documente încă din 1647, a explicat Confederaţia într-o broşură privind neutralitatea publicată în urma invaziei ruse în Ucraina.

''Neutralitatea armată permanentă'' a Elveţiei a fost recunoscută la nivel internaţional într-o declaraţie a marilor puteri europene (Rusia, Anglia, Prusia, Austria şi Franţa) la Congresul de la Viena din 1815, mai scrie sursa citată de Agerpres. De la crearea statului federal elveţian în 1848, neutralitatea a fost o componentă importantă a politicii de securitate a Elveţiei şi a politicii externe, un concept foarte larg acceptat de populaţie, conform sondajelor de opinie.

Totuși, deviind de la neutralitatea sa tradiţională, Elveţia a adoptat sancţiuni similare cu cele impuse de UE unor persoane şi companii din Rusia şi a îngheţat activele acestora ca represalii pentru invazia din Ucraina.

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Pentagonul urgentează trimiterea de rachete Patriot în Ucraina. Ce arme mai sunt incluse în pachetul de ajutor de 6 miliarde de dolari

Rusia bombardează masiv căile ferate din Ucraina pentru a bloca ajutorul Occidentului: „Pregătește o ofensivă de amploare”

SUA anunţă un ajutor militar de şase miliarde de dolari pentru Ucraina: „Este cel mai mare de până acum”

„Nu avem secrete”: Zelenski le promite congresmenilor americani că „tot ajutorul SUA merge pe câmpul de luptă”

Partenerii noștri