Pentagonul urgentează trimiterea de rachete Patriot în Ucraina. Ce arme mai sunt incluse în pachetul de ajutor de 6 miliarde de dolari

Data actualizării: Data publicării:
MIM-104 Patriot - US surface-to-air missile system on a mobile vehicle platform.
Sistemele Patriot sunt cele mai capabile și mai scumpe sisteme de apărare aeriană pe care le are Ucraina. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Pentagonul spune că va „grăbi” trimiterea de rachete de apărare aeriană Patriot și muniția de artilerie în Ucraina, ca parte a noului său pachet de ajutor militar de 6 miliarde de dolari, care vine din ajutorului de 61 de miliarde aprobat de Congresul SUA.

SUA vor folosi 6 miliarde de dolari în acest scop, a dezvăluit vineri secretarul Apărării Lloyd Austin. Cu toate acestea, sistemele Patriot pentru lansarea rachetelor nu vor fi trimise.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că rachetele Patriot sunt „o urgență”, necesare pentru a face față unei amenințări aeriene din ce în ce mai mare a Rusiei și „pot și ar trebui să salveze vieți chiar acum”.

O sursă a confirmat BBC că cei 6 miliarde de dolari fac parte dintr-un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari semnat miercuri de președintele american Joe Biden.

Austin a declarat într-o conferință de presă că SUA se angajează să respecte cel mai mare pachet de asistență în materie de securitate de până acum și că „se vor deplasa imediat” pentru a aduce proviziile în Ucraina.

Acestea ar include muniții de apărare aeriană, sisteme de contra-drone și muniție de artilerie, dar nu și sisteme de rachete Patriot.

„Nu doar de sisteme Patriot au nevoie de ei [ucrainenii], au nevoie și de alte tipuri de sisteme și interceptori”, a spus Austin. „Aș avertiza pe toată lumea să nu facem din Patriot glonțul de argint”.

El a adăugat că este încrezător că mai multe sisteme de rachete vor fi disponibile pentru Kiev în curând. Conversațiile au fost în curs cu partenerii europeni, a spus el, pentru a oferi capacități suplimentare.

O parte din finanțare va merge către producția de muniții din Ucraina

Președintele Statului Major Comun al SUA, generalul Charles Brown, a spus că asistența ar trebui să elimine nevoia ucrainenilor de a raționale obuzele în prima linie.

O parte dintre cele mai recente finanțări ar merge și pentru construirea propriei industrii de apărare a Ucrainei, astfel încât să poată începe să producă mai mult din muniția de care are nevoie disperată.

Austin a spus că Rusia a crescut deja producția internă de muniție de artilerie și alte arme și a fost susținută de provizii din Iran și Coreea de Nord.

„Înțelegeți ce este în joc pentru Ucraina, pentru Europa și pentru Statele Unite”, a spus el. "Dacă Putin prevalează în Ucraina, Europa s-ar confrunta cu o amenințare de securitate pe care nu a mai văzut-o până acum. Rusia nu se va opri în Ucraina".

Întrebat dacă ajutorul american va proteja forțele ucrainene, Austin a spus că angajamentul este „material, real și substanțial”, deși „nu instantaneu”.

"Va dura ceva timp pentru a-l introduce acolo și a-l distribui. Ucrainenii au reușit să reziste cu această capacitate, pot face mult mai bine", a spus șeful Pentagonului.

Rusia a intensificat atacurile asupra infrastructurii ferate din Ucraina

Cuvintele secretarului apărării au venit în timp ce Ucraina a avertizat vineri că Rusia intensifică atacurile asupra căilor ferate înainte de o nouă ofensivă.

O sursă de securitate ucraineană a declarat agenției de presă AFP că Moscova vrea să deterioreze infrastructura feroviară ucraineană pentru a „paraliza livrările și circulația mărfurilor militare”.

Ucraina a declarat că Rusia a efectuat un alt atac aerian masiv vineri seara. Autoritățile din Harkov au declarat că o persoană a fost ucisă și un spital avariat. Instalațiile energetice din trei regiuni au fost atacate, a declarat ministrul Energiei, German Galușcenko.

Și Ucraina i-a lovit pe ruși. Un atac cu dronă ucraineană asupra unei rafinării de petrol din regiunea rusă Krasnodar ar fi provocat o explozie mare acolo, deși autoritățile locale au negat pagubele semnificative. Autoritățile au spus că au doborât aproximativ 68 de drone ucrainene deasupra Rusiei.

Cine ar mai putea ajuta Ucraina cu sisteme Patriot

Ucraina are doar o mână de sisteme Patriot care completează alte sisteme occidentale de apărare antirachetă și stocurile existente de rachete sol-aer (SAM) din era sovietică, cum ar fi S-300.

Sunt cele mai capabile și mai scumpe sisteme de apărare aeriană pe care le are Ucraina. Fiecare baterie Patriot costă în jur de 1 miliard de dolari, iar fiecare rachetă costă aproape 4 milioane de dolari.

Germania a promis deja un sistem Patriot suplimentar, iar miniștrii săi apărării și de externe au făcut apel la omologii lor europeni la începutul acestei luni să răspundă de urgență.

Grecia are stocuri de Patriot și S-300, dar a spus că nu se poate lipsi de niciunul.

„Am explicat de ce nu putem face asta”, a declarat premierul grec Kyrios Mitsotakis pentru Skai TV. El a spus că apărarea antiaeriană a țării sale are „sisteme critice pentru protecția spațiului aerian grecesc”.

Potrivit rapoartelor, Spania va furniza câteva rachete Patriot, dar nu un sistem complet.

În ultimele luni, Kievul și-a intensificat apelurile pentru asistență occidentală, deoarece stocurile sale de muniție s-au epuizat și Rusia realizează câștiguri constante.

Oficialii ucraineni au dat vina pe întârzierile ajutorului militar din partea SUA și a altor aliați occidentali pentru pierderea de vieți și teritoriu.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri