Live

Emoționanta poveste a doi părinți care nu și-au văzut niciodată fiica, deși stau cu ea în casă

Deutsche Welle Data actualizării: Data publicării:
Emoționanta poveste a doi părinți care nu și-au văzut niciodată fiica, deși stau cu ea în casă. Foto: Digi24

Creșterea unui copil poate fi dificilă, lucru valabil și pentru Hannah. Încearcă să-i ofere fiicei sale o viață echilibrată, dar ea însăși trebuie să se descurce în beznă totală. Hannah este nevăzătoare, la fel și soțul ei. Fiica lor, Mila, e singura din casă care poate vedea. Și chiar dacă asta înseamnă o serie de obstacole, împreună reușesc să le depășească. Urmăriți un reportaj marca "Focus Europa", un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată sâmbăta la ora 00:30 și în reluare de la ora 19:30.  

E 7 dimineața, într-o zi obișnuită de școală și de muncă. Hannah îi pregătește prânzul fiicei sale, Mila.

Hannah: "E amuzant cu doi nevăzători acasă, pentru că întotdeauna trebuie să spui foarte clar unde ai lăsat ceva, altfel celălalt se va chinui o veșnicie să caute, trecându-și mâinile pe toate suprafețele. Uneori mă gândesc cât de frumos ar fi să pot să arunc o privire rapidă prin casă."

Gendun e la calculator în această dimineață. Un program special îi spune ce e afișat pe ecran.

Hannah: "Mila? Verifică dacă ai luat totul. Trusa de creioane și alte lucruri?"

Oare Mila sare în ajutor și atunci când mama și tatăl ei nu găsesc ceva? Mila, fiica lui Hannah: "Ei bine, mai întâi trebuie să caute. Și dacă nu găsesc, atunci îi ajut eu."

Hannah: "Oricum ar fi trebuit să facem asta dacă Mila nu era aici. Iar acesta e un principiu important pentru noi. Până la urmă, ea nu e servitoarea noastră. E doar un copil și dacă nu vrea, atunci nu trebuie s-o facă."

Înainte ca familia să plece de acasă, Hannah își face timp să se machieze. A învățat cum să facă acest lucru la un curs pentru nevăzători. Chiar dacă nu poate vedea cum arată, Hannah consideră că o impresie bună ajută la combaterea prejudecăților.

Hannah: "Dacă, de exemplu, copilul meu ar alerga afară cu sos de roșii pe tricou, oamenii ar presupune imediat că e murdar pentru că biata ei mamă nu l-a văzut. Așa că am devenit un pic perfecționistă. Prefer să verific lucrurile de cinci ori, pentru că oamenii sunt cu ochii pe noi: să vadă cum arătăm, ce facem, dacă traversăm strada în siguranță."

În timp ce Mila e la școală, Gendun pregătește prânzul. El lucrează ca maseur. A orbit acum aproape 15 ani, după o dezlipire de retină. Hannah e oarbă din naștere. Lucrează în domeniul relațiilor publice și e scriitoare.

Cum a fost prima lor întâlnire?

Gendun, soțul lui Hannah: "A fost un sentiment: <<Iată, vine o femeie cu o voce minunată.>> Un sentiment; desigur, nu o puteam vedea, dar am simțit că este frumoasă. Apoi mi-am spus: <<Las-o baltă. Nu va merge niciodată.>>"

S-au căsătorit trei ani mai târziu. Apoi a apărut Mila, la pachet cu câteva griji.

Hannah: "Cred că e o provocare uriașă pentru toți părinții, fie că sunt văzători, nevăzători sau cu orice alt fel de deficiență. Iar oamenii, în loc sa spună: <<Oh, felicitări, aveți un copil, ce minunat!>>, îți zic: <<Oh, te-ai gândit bine? Cum veți proceda?>> Și e destul de tulburător."

După-amiază, Hannah și Mila fac o plimbare cu câinele-ghid, Daica. Familia locuiește în centrul Berlinului. Mila e din ce în ce mai conștientă de modul în care oamenii reacționează când se întâlnesc cu familia sa și știe ce și-ar dori de la ei:

Mila, fiica lui Hannah: "Ar trebui să aibă mai mult respect. Pentru că și mama mea e o persoană normală."

Fie că sunt văzători sau nevăzători, toți părinții vor să fie un model. Hannah spune că ei sunt doar o familie normală. De dragul fiicei sale, ar vrea să vadă mai multă acceptare și mai puține prejudecăți.

Hannah: "Desigur, e enervant pentru ea că oamenii se holbează la noi ori de câte ori ieșim în familie; suntem mereu în centrul atenției. Uneori cred că e bine că nu o vedem. Mi-ar plăcea foarte mult ca oamenii să vadă asta ca pe ceva foarte normal. La urma urmei, întotdeauna au existat părinți nevăzători și pentru noi a fost mereu normal, nu a fost deloc o problemă. Dar, din păcate, unii încă o consideră astfel. Și chiar aș vrea ca acest lucru să se schimbe."

 

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Femeia care și-a cumpărat un avion pentru a nu mai plăti mereu două locuri a intrat pe teren și internetul ”a explodat”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Prințul William și Kate au făcut publică o fotografie nevăzută până acum, pentru a sărbători 13 ani de căsătorie

Zeci de mii de copii care au părinții la muncă în străinătate vor petrece Paștele fără ei

Doi tineri și-au dat bebelușul spre adopție pentru că nu se potrivea cu stilul lor de viață

Căsătoria care a revoltat o țară întreagă: un preot de 63 de ani s-a căsătorit cu o fată de 12 ani. Ceremonia a fost publică și filmată

Partenerii noștri