Live

"Este o acțiune isterică și nebunească". Ambasadorul Chinei la Berlin este indignat că Germania acuză studenții chinezi de spionaj

Data actualizării: Data publicării:
Acuzații de spionaj Foto: Profimedia

Ambasadorul Chinei în Germania, Wu Ken, a respins temerile că studenţii chinezii s-ar ocupa cu spionajul, catalogând astfel de avertismente drept o farsă politică, relatează sâmbătă dpa. Anterior ministrul german al Educației a declarat că studenţii chinezi prezintă o ameninţare de spionaj, iar autoritățile au publicat o alertă de securitate care clasifică o organizație studențească chinezi drept agenție de informații.

Totodată, diplomatul chinez a mai spus că Biroul federal pentru protecţia constituţiei (BfV), care este principalul serviciu intern de informaţii german, a publicat o alertă de securitate care clasifică o organizaţie a studenţilor chinezi drept agenţie de informaţii.

"O astfel de acţiune este, în opinia mea, isterică, nebunească şi a devenit o sinofobie căreia trebuie să i se răspundă", a spus el.

Wu a adăugat că alerta de securitate respectivă nu este nimic mai mult decât o farsă politică şi că a otrăvit atmosfera de cooperare.

"O astfel de acţiune stigmatizează anumite grupuri. De aici apelul meu la unii politiceni şi autorităţi germane: ar trebui să-şi vadă de treaba lor şi să-i lase în pace pe studenţi", a afirmat el.

Bettina Stark-Watzinger a elogiat Universitatea Friedrich-Alexander Erlangen-Nurnberg (FAU), aflată în landul Bavaria, într-un interviu acordat la sfârşitul lui iulie.

În luna iunie, FAU a decis să-i excludă pe aplicanţii a căror finanţare este asigurată exclusiv de Consiliul chinezesc pentru burse (CSC). Programul de burse CSC este legat de Ministerul Educaţiei din China.

La momentul respectiv, ministrul Stark-Watzinger a avertizat că reprezintă un instrument chinezesc strategic, prin eliminarea deficitelor tehnologice, acumulând cunoştinţe din străinătate.

În plus, a spus ea, că deţinătorii de burse nu vor putea să-şi exercite pe deplin libertatea de opinie şi academică prevăzută în constituţia germană.

În ceea ce priveşte recent anunţata strategie germană privind China, ambasadorul chinez a declarat că: "Dacă Germania priveşte China ca pe un competitor şi un rival sistemic, asta nu corespunde intereselor ambelor ţări. Noi sperăm, de aceea, că Germania va urma o politică raţională privind China".

"O strategie privind China dintr-un punct de vedere ideologic nu va conduce decât la înţelegeri şi va întări interpretările greşite", a adăugat el.

Noua strategie a guvernului german privind China intenţionează să reducă dependenţele economice cheie faţă de acest stat, dar nu încearcă să schimbe în mod fundamental relaţiile cu a doua cea mai mare economie din lume, notează dpa.

Editor : Andreea Smerea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO A "măcelărit" imnul în fața a 70.000 de oameni și a ajuns să fie batjocorit în întreaga țară: "Retrage-te!"

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Comisia Europeană investighează produsele din oțel provenite din China

Ce părere au chinezii despre Vladimir Putin: „Mi s-a părut mereu foarte frumos”/ „Trebuie respectat”

Explozie puternică într-un bloc din Germania. Trei oameni au murit, iar alți 16 au fost răniți

Cum războiul din Ucraina a apropiat China și Rusia (CNN)

Partenerii noștri