Live

Exercițiu NATO fără precedent în Europa. Participă 150 de avioane de luptă ale Alianței

Data publicării:
Organizat o dată la doi ani de către ţările nordice începând din 2013, exerciţiul „Arctic Challenge” din acest an reuneşte 14 state. FOTO: Shutterstock

Exerciţii de amploare, la care participă aproximativ 150 de avioane de luptă din ţări occidentale, printre care Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa, au început luni în Finlanda, Suedia şi Norvegia, au anunţat forţele aeriene finlandeze, relatează AFP, citată de News.ro.

Organizat o dată la doi ani de către ţările nordice începând din 2013, exerciţiul „Arctic Challenge” din acest an reuneşte 14 state.

Manevrele urmează să dureze în aceste trei ţări, care se învecinează cu Rusia, aproape două săptămâni, potrivit Finlandei, cel mai nou membru al NATO, care conduce operaţiunea „Arctic Challenge”.

„Exerciţiile au început. Prima noastră rotaţie este în curs de desfăşurare. Acesta este cel mai mare exerciţiu de până acum”, a declarat pentru AFP colonelul Henrik Elo, din cadrul forţelor aeriene finlandeze. 

Ţara nordică a pus capăt unor decenii de neutralitate şi nealiniere militară după invazia Moscovei în Ucraina, aderând la NATO la începutul lunii aprilie. Suedia, la rândul său, speră să devină membru NATO cu drepturi depline până la summitul Alianţei Nord-Atlantice din iulie, de la Vilnius.

Organizat o dată la doi ani de ţările nordice începând din 2013, „Arctic Challenge” reuneşte anul acesta 14 state - 12 ţări membre NATO plus Suedia, care este în curs de aderare, şi Elveţia.

Avioane americane F-35 şi avioane din mai multe ţări europene, Rafale şi Mirage franceze, F-16 daneze şi olandeze, F-18 finlandeze şi elveţiene şi Gripens suedeze participă la acest exerciţiu, care se va încheia pe 9 iunie.

Avioanele vor fi staţionate în nordul Norvegiei, Suediei şi Finlandei, precum şi la baza finlandeză de la Pirkkala-Tampere.

Editor : Bianca Chirilă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Au mers la teatru, dar comportamentul lor a fost inacceptabil! Spectatorii au cerut să fie dați afară: ”Erau chiar lângă noi”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Estonia acuză Rusia că îi încalcă spațiul aerian prin interferenţe GPS. O companie aeriană și-a anulat zborurile către estul Estoniei

Iohannis a discutat cu premierul canadian Justin Trudeau despre NATO

Stoltenberg spune că „nu e prea târziu” pentru ca Ucraina să câştige războiul. Zelenski cere accelerarea livrărilor de arme

Jens Stoltenberg, vizită neanunțată la Kiev. Șeful NATO i-a promis lui Zelenski că livrările de arme către Ucraina vor crește

Partenerii noștri