Live

Grecia îl acuză pe un apropiat de-ai lui Erdogan de expansionism în Marea Egee. „Provocare sau adevăratul scop?”

Data publicării:
Devlet Bahceli (dreapta) alături de o hartă în care insule grecești sunt reprezentate ca apaținând Turciei. Foto: Twitter

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis l-a acuzat luni pe liderul Partidului Mişcării Naţionaliste (MHP) din Turcia, Devlet Bahceli, de promovarea unei politici expansioniste, după ce oficialul turc s-a fotografiat în faţa unei hărţi în care insule greceşti apăreau ca aparţinând Turciei.

Devlet Bahceli a fost fotografiat cu o hartă în care toate insulele din estul Mării Egee şi Creta, cea mai mare insulă grecească, apăreau ca fiind teritorii ale Turciei.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan trebuie să îşi prezinte punctul de vedere cu privire la aceste „ultime pozne” ale partenerului său de coaliţie, a scris Mitsotakis pe Twitter, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

„Uitaţi-vă bine la această hartă. Creta, Rodos, Lesbos, Chios, Samos, toate mistuite de Turcia. Un vis febril al extremiştilor sau politica oficială a Turciei? O altă provocare sau adevăratul scop?”, s-a întrebat şeful executivului grec.

Partidul Mişcarea Naţionalistă din Turcia face parte din coaliţia guvernamentală de la Ankara.

Relaţiile dintre cele două ţări vecine şi partenere în interiorul NATO sunt tensionate de câteva luni. Avioane militare turce survolează aproape zilnic insule greceşti locuite.

Ankara susţine că Grecia îşi pierde drepturile de suveranitate asupra insulelor din largul coastelor turceşti prin staţionarea de unităţi militare acolo, încălcând astfel tratatele de la Lausanne (1923) şi Paris (1947).

De partea sa, Grecia invocă dreptul fiecărui stat la autoapărare.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Au mers la teatru, dar comportamentul lor a fost inacceptabil! Spectatorii au cerut să fie dați afară: ”Erau chiar lângă noi”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Turcia îl sprijină pe Mark Rutte pentru șefia NATO

Erdogan nu se mai întâlnește cu Biden pe 9 mai. Președintele turc și-a amânat vizita la Casa Albă

Vicepreședintele Turciei a venit în vizită oficială în România și s-a întâlnit cu Marcel Ciolacu

Erdogan acuză Occidentul că închide ochii la suferinţele civililor din Fâşia Gaza

Partenerii noștri