Live

Incident de natură teroristă la Londra: Un bărbat aflat sub monitorizarea poliției a înjunghiat mai multe persoane pe stradă

Data actualizării: Data publicării:
Atac terorist la Londra Foto: captură BBC

Incident de natură teroristă în Londra: un bărbat a înjunghiat pe stradă mai multe persoane, înainte de fi împuşcat de poliţişti. Atacatorul - condamnat pentru propagandă islamistă, dar eliberat în urmă cu o săptămână din închisoare - purta ceva ce semăna cu o vestă de kamikaze.  Poliția crede că nu mai sunt alți suspecți.

ACTUALIZARE ORA 23:40 Poliția i-a făcut publică identitatea autorului atentatului de pe bulevardul Streatham. Se numește Sudesh Amman, avea 20 de ani, era din Harrow, nord-vestul Londrei, și ieșise din închisoare în urmă cu o săptămână. Fusese condamnat pentru propagandă teroristă, fapte pe care le comisese când nici nu împlinise 18 ani, și și-a ispășit nici jumătate din pedeapsă.

Victimele atacului au 20, 40, respectiv 50 de ani. Bărbatul de 40 de ani, despre care s-a spus inițial că este într-o stare critică, are o evoluție bună. Femeia de 50 de ani, care a fost înjunghiată pe stradă, a fost deja externată. Cealaltă victimă, tânăra de 20 de ani, a fost rănită de cioburi și este încă tratată la spital.

ACTUALIZARE ORA 21:00. La doar o oră distanță de atacul de duminică de la Londra, un atac similar s-a petrecut și în orașul belgian Gent. De această dată, o femeie a fost cea care a înjunghiat doi pietoni.

ACTUALIZARE 20:50. O înregistrare video arată cum poliția se apropie de suspect, după ce acesta a fost împușcat, apoi agenții se îndepărtează repede, probabil sesizând că bărbatul avea atașat pe corp un mecanism artizanal ce părea a fi o bombă:

 

ACTUALIZARE ORA 20:40  Trei persoane au fost rănite la Londra, una - un bărbat - fiind în stare critică, anunţă autorităţile britanice. Bărbatul și o femeie - care era însoțită de trei copii mici - au fost înjunghiați de atacator, iar o a treia victimă a fost rănită de cioburile unui geam care s-a spart în timpul intervenției poliției.

Potrivit unor surse citate de postul Sky News, autorul atacului era militant islamist şi era monitorizat de serviciile secrete britanice. 

Premierul Boris Johnson le-a mulţumit serviciilor de intervenţie şi a declarat că gândurile sale sunt alături de toţi cei afectaţi de acest incident.

ACTUALIZARE ora 17:57. Poliția anunță că atacatorul a murit.


S-a întâmplat în sudul capitalei britanice, în jurul orei locale 14:00, iar detaliile sunt puţine în acest moment. Se ştie doar că individul a început să atace la întâmplare oamenii de pe stradă, care au fugit speriaţi în toate părţile. 

Poliţia a intervenit rapid şi a deschis focul asupra atacatorului. 

„Credem că au fost înjunghiați mai mulți oameni. Încă stabilim în ce împrejurări. Incidentul a fost declarat ca fiind de natură teroristă”, a anunțat poliția metropolitană.

Nu sunt deocamdată informații despre starea victimelor, dar pe rețelele sociale circulă filmulețe în care o persoană zace doborâtă la pământ. Nu e clar deocamdată nici dacă atacatorul a murit sau nu.

Streatham High Road, acolo unde a avut loc atacul, este o stradă aglomerată, cu multe magazine. Poliția i-a sfătuit pe oameni să evite această zonă. Pe rețelele sociale au fost postate filmulețe care surprind reacția autorităților - mai multe ambulanțe și mașini de poliție au venit la fața locului, iar zona este survolată de elicoptere.

Ce au povestit martorii oculari

Martori oculari spun că cel puțin trei persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Gulled Bulhan, student în vârstă de 19 ani din Streatham, a declarat pentru Press Association că a fost martor la incident. „Traversam strada când am văzut un bărbat cu o macetă şi nişte cutii din tablă de culoare argintie pe piept care era fugărit de o persoană despre care am bănuit că era agent de poliţie sub acoperire - deşi purta haine civile. Apoi bărbatul a fost împuşcat. Cred că am auzit trei focuri de armă, deşi nu-mi mai amintesc chiar foarte bine. După aceea m-am adăpostit în bibliotecă. Din bibliotecă am văzut o mulţime de ambulanţe şi ofiţeri de poliţie înarmaţi care au sosit la faţa locului. Am fost informaţi de către ofiţeri să rămânem în interior, până ce vom fi evacuaţi”, a povestit martorul, conform Agerpres.

Incidentul vine la două luni după ce poliția a împușcat mortal un bărbat care a ucis doi oameni și a rănit alți trei într-un atac cu cutițul pe London Bridge, în centrul Londrei, 

Editor: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Împușcată mortal în plină stradă, la 21 de ani, alături de iubit! Autoritățile au făcut o descoperire care schimbă totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Momentul în care atacatorul cu sabie de samurai este arestat. Acesta a ucis un copil de 14 ani și i-a tăiat mâna unei polițiste

Un tribunal militar rus l-a condamnat în lipsă pe purtătorul de cuvânt al Meta la şase ani de închisoare

Trei tineri cu vârste între 15 și 18 ani au fost arestaţi în Elveţia, după o anchetă a poliției germane cu privire la posibile atentate

Estonia se pregătește să declare Biserica Ortodoxă Rusă drept „organizație teroristă”

Partenerii noștri