Live

Inculpat pentru tentativă de lovitură de stat, Bolsonaro își cheamă susținătorii să-l apere la un „miting pașnic”

Data publicării:
Jair Bolsonaro nu mai are voie să candideze în alegeri ca urmare a acțiunilor sale din 2022. Foto: Profimedia Images

Fostul preşedinte al Braziliei, Jair Bolsonaro, şi-a îndemnat susţinătorii să participe la un „miting paşnic”, pe 25 februarie, la Sao Paulo, pentru a se apăra împotriva acuzaţiilor de lovitură de stat formulate împotriva lui.

„În ultima duminică din februarie, pe 25, la orele 15:00, eu voi fi pe bulevardul Paulista, unde voi organiza un miting paşnic pentru a apăra statul nostru de drept democratic”, a declarat fostul preşedinte brazilian (2019-2022), într-un mesaj video postat luni pe reţelele sociale. „Vreau să mă apăr împotriva tuturor acuzaţiilor care mi-au fost aduse în ultimele luni”, a continuat el.

Joi, Bolsonaro a fost vizat de o operaţiune a poliţiei în cadrul unei anchete în ce privește rolul său în tentativa de lovitură de stat din timpul transferului de putere ulterior încheierii mandatului său. În aceeaşi zi, lui i s-a interzis să părăsească teritoriul brazilian.

Prezentarea în detaliu, vineri, a unei presupuse „tentative de lovitură de stat” după înfrângerea sa electorală în 2022 l-a pus pe liderul de extremă dreaptă mai mult ca niciodată în dificultate.

Mai mult decât un discurs, Bolsonaro vrea să facă o demonstraţie de forţă simbolică pe emblematicul bulevard Paulista: să facă „o fotografie” cu susţinătorii săi, „să arate Braziliei şi lumii” unitatea lor, preocupările şi dorinţele lor.

Chiar dacă înainte el a afirmat că este „victima persecuţiei”, Bolsonaro le cere susţinătorilor săi „să nu asiste la eveniment cu o pancartă sau un banner indiferent împotriva cui”.

Bolsonaro, fost căpitan de armată, decăzut din drepturile sale politice până în 2030 pentru abuz de putere, a făcut obiectul mai multor anchete după ce și-a încheiat mandatul în urmă cu 13 luni, chiar dacă rămâne în fruntea opoziţiei faţă de preşedintele Lula da Silva.

Anchetatorii cred că presupusa lovitură de stat a fost pusă la cale cu mult înainte de 8 ianuarie 2023, atunci când mii de susţinători ai lui Bolsonaro au luat cu asalt, în stil trumpist, sediile puterii din Brasilia, nemulţumiţi de victoria lui Lula.

O înregistrare video a unei reuniuni organizate pe 5 iulie 2022 şi dată publicităţii vineri îl arată pe Bolsonaro îndemnându-i pe „toţi miniştrii” să lanseze o campanie împotriva urnelor electronice, cum a făcut el însuşi în timpul cursei electorale din acel an.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Funcționarii din Parlament se solidarizează cu protestul angajaților de la Palatul Victoria și cer salarii mai mari

Marcel Ciolacu va discuta cu salariaţii din Guvern care protestează: Am să fac un teambuilding ca să ne cunoaştem mai bine

Sindicaliștii care protestează față de taxele mari pe salarii au ajuns la Finanțe. Reprezentanți ai BNS au intrat la discuții

Angajații de la Vatican cer condiții mai bune de muncă și se plâng că sunt primiți prea mulți vizitatori în muzee

Partenerii noștri