Inculpat pentru tentativă de lovitură de stat, Bolsonaro își cheamă susținătorii să-l apere la un „miting pașnic”

Data publicării:
Jair Bolsonaro
Jair Bolsonaro nu mai are voie să candideze în alegeri ca urmare a acțiunilor sale din 2022. Foto: Profimedia Images

Fostul preşedinte al Braziliei, Jair Bolsonaro, şi-a îndemnat susţinătorii să participe la un „miting paşnic”, pe 25 februarie, la Sao Paulo, pentru a se apăra împotriva acuzaţiilor de lovitură de stat formulate împotriva lui.

„În ultima duminică din februarie, pe 25, la orele 15:00, eu voi fi pe bulevardul Paulista, unde voi organiza un miting paşnic pentru a apăra statul nostru de drept democratic”, a declarat fostul preşedinte brazilian (2019-2022), într-un mesaj video postat luni pe reţelele sociale. „Vreau să mă apăr împotriva tuturor acuzaţiilor care mi-au fost aduse în ultimele luni”, a continuat el.

Joi, Bolsonaro a fost vizat de o operaţiune a poliţiei în cadrul unei anchete în ce privește rolul său în tentativa de lovitură de stat din timpul transferului de putere ulterior încheierii mandatului său. În aceeaşi zi, lui i s-a interzis să părăsească teritoriul brazilian.

Prezentarea în detaliu, vineri, a unei presupuse „tentative de lovitură de stat” după înfrângerea sa electorală în 2022 l-a pus pe liderul de extremă dreaptă mai mult ca niciodată în dificultate.

Mai mult decât un discurs, Bolsonaro vrea să facă o demonstraţie de forţă simbolică pe emblematicul bulevard Paulista: să facă „o fotografie” cu susţinătorii săi, „să arate Braziliei şi lumii” unitatea lor, preocupările şi dorinţele lor.

Chiar dacă înainte el a afirmat că este „victima persecuţiei”, Bolsonaro le cere susţinătorilor săi „să nu asiste la eveniment cu o pancartă sau un banner indiferent împotriva cui”.

Bolsonaro, fost căpitan de armată, decăzut din drepturile sale politice până în 2030 pentru abuz de putere, a făcut obiectul mai multor anchete după ce și-a încheiat mandatul în urmă cu 13 luni, chiar dacă rămâne în fruntea opoziţiei faţă de preşedintele Lula da Silva.

Anchetatorii cred că presupusa lovitură de stat a fost pusă la cale cu mult înainte de 8 ianuarie 2023, atunci când mii de susţinători ai lui Bolsonaro au luat cu asalt, în stil trumpist, sediile puterii din Brasilia, nemulţumiţi de victoria lui Lula.

O înregistrare video a unei reuniuni organizate pe 5 iulie 2022 şi dată publicităţii vineri îl arată pe Bolsonaro îndemnându-i pe „toţi miniştrii” să lanseze o campanie împotriva urnelor electronice, cum a făcut el însuşi în timpul cursei electorale din acel an.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri