Live

Inflația a avut cea mai mare creștere anuală din ultimii 40 de ani în Statele Unite

Data actualizării: Data publicării:
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Inflația în Statele Unite a ajuns la 9,1% în iunie, în cea mai mare creștere anuală înregistrată în mai mult de 40 de ani – prețurile la combustibili, hrană și chirie au explodat în ultima vreme, relatează Reuters.

Creșterea masivă a inflației raportată de Departamentul (n. red. – ministerul) Muncii reflectă, de asemenea, prețuri crescute la proceduri medicale, vehicule, îmbrăcăminte sau mobilă. Inflația a crescut cel mai mult prin comparația cu ultimii 17 ani, luată lună de lună.

Datele vin în urma unei creșteri neașteptate a disponibilității locurilor de muncă, în iunie, și sugerează că politica monetară agresivă a Fed-ului nu a făcut progrese semnificative în încercarea de reducere a inflației la valoarea țintă de 2%.

Deși este o problemă la nivel global, inflația ridicată reprezintă un risc major pentru președintele Joe Biden, al cărui partid se îndreaptă spre o bătălie electorală strânsă cu rivalii din Partidul Republican, în luna noiembrie. 

„În ciuda celor mai bune intenții ale Fed-ului, economia pare că se îndreaptă spre un regim al inflației și mai mare”, spune Christopher Rupkey, economist șef la FWDBONDS, la New York.

Indicele prețurilor a crescut cu 1,3% luna trecută, cea mai mare creștere lunară din septembrie 2005. În mai, crescuse cu 1%. O creștere masivă a prețurilor la energie, de 7,5%, reprezintă principala sursă de creștere a inflației. Prețurile la combustibili au crescut masiv, cu 11,2%.

În cele 12 luni până în iunie 2022, inflația a crescut la 9,1%, cea mai mare creștere înregistrată din noiembrie 1981.

Inflația continuă să urce cu viteză, în condițiile crizelor multiple care afectează economia globală în acest moment – Covid-19, criza energetică și războiul rușilor în Ucraina.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO ”Ireal”. Donald Trump și un model au provocat indignare prin aparițiile de la Miami: ”Lumea ciudaților”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Trump compară guvernul lui Biden cu Gestapo-ul nazist: „Ei bine, acum trebuie să scoatem mănuşile”

SUA anunță că Ucraina va folosi ajutorul american pentru o nouă contraofensivă: „Va recuceri teritoriul pe care rușii l-au ocupat”

Polonia vrea să aibă „cele mai bune relații posibile cu SUA, indiferent de cine e la putere”. Sikorski: „Nu mai facem aceleași greșeli”

O maşină s-a izbit de gardul Casei Albe. Șoferul a murit pe loc

Partenerii noștri