Inflația a avut cea mai mare creștere anuală din ultimii 40 de ani în Statele Unite

Data actualizării: Data publicării:
teanc de dolar americani
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Inflația în Statele Unite a ajuns la 9,1% în iunie, în cea mai mare creștere anuală înregistrată în mai mult de 40 de ani – prețurile la combustibili, hrană și chirie au explodat în ultima vreme, relatează Reuters.

Creșterea masivă a inflației raportată de Departamentul (n. red. – ministerul) Muncii reflectă, de asemenea, prețuri crescute la proceduri medicale, vehicule, îmbrăcăminte sau mobilă. Inflația a crescut cel mai mult prin comparația cu ultimii 17 ani, luată lună de lună.

Datele vin în urma unei creșteri neașteptate a disponibilității locurilor de muncă, în iunie, și sugerează că politica monetară agresivă a Fed-ului nu a făcut progrese semnificative în încercarea de reducere a inflației la valoarea țintă de 2%.

Deși este o problemă la nivel global, inflația ridicată reprezintă un risc major pentru președintele Joe Biden, al cărui partid se îndreaptă spre o bătălie electorală strânsă cu rivalii din Partidul Republican, în luna noiembrie. 

„În ciuda celor mai bune intenții ale Fed-ului, economia pare că se îndreaptă spre un regim al inflației și mai mare”, spune Christopher Rupkey, economist șef la FWDBONDS, la New York.

Indicele prețurilor a crescut cu 1,3% luna trecută, cea mai mare creștere lunară din septembrie 2005. În mai, crescuse cu 1%. O creștere masivă a prețurilor la energie, de 7,5%, reprezintă principala sursă de creștere a inflației. Prețurile la combustibili au crescut masiv, cu 11,2%.

În cele 12 luni până în iunie 2022, inflația a crescut la 9,1%, cea mai mare creștere înregistrată din noiembrie 1981.

Inflația continuă să urce cu viteză, în condițiile crizelor multiple care afectează economia globală în acest moment – Covid-19, criza energetică și războiul rușilor în Ucraina.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri