Live

Informaticienii bulgari, plasați în șomaj tehnic din cauza pandemiei, vor moderniza gratuit sistemul naţional de sănătate

Data publicării:
Foto: GettyImages

Informaticienii bulgari, plasaţi în şomaj tehnic, vor înzestra gratuit spitalele publice din ţara lor cu aplicaţii digitale pentru a îmbunătăţi procedura de internare a pacienţilor diagnosticaţi cu noul coronavirus, salvându-şi în acelaşi timp locurile de muncă, au anunţat Guvernul şi directorii unor companii din Bulgaria, potrivit Agerpres.

Înaintea pandemiei de COVID-19, Bulgaria era o ţară importantă pe piaţa subcontractării din domeniul IT, care reprezenta 5% din PIB-ul naţional, graţie tinerilor săi absolvenţi, plătiţi cu salarii nu foarte mari.

Dar, rămase fără clienţi de la începutul încetinirii economice provocate de pandemia de COVID-19, mai multe companii bulgare au semnat un acord cu Guvernul de la Sofia pentru a lucra gratuit în vederea dotării cu instrumente digitale a spitalelor naţionale, unele dintre cele mai slab echipate din Europa.

"Să ieşim din această criză cu un sistem de sănătate publică mult mai bine echipat", a declarat în această săptămână Ilia Krastev, care reprezintă principala asociaţie ce grupează companii din sectorul digital, AIBEST. "Experţii noştri vor oferi Bulgariei 15.000 de ore de muncă", a adăugat el.

Această cooperare inedită a fost salutată de prim-ministrul Boiko Borisov, care s-a declarat "satisfăcut de acest ajutor reciproc între patrioţi adevăraţi".

Informaticienii bulgari vor să creeze un registru digital al persoanelor contaminate cu SARS-CoV-2 şi al paturilor disponibile din spitale, o platformă de eliberare de reţete medicale online şi să digitalizeze dosarele pacienţilor.

Magazinele neesenţiale, şcolile, universităţile şi spaţiile publice au fost închise în Bulgaria cu scopul de a încetini răspândirea noului coronavirus, care a provocat opt decese în această ţară şi a blocat întregi sectoare de activitate economică.

"Trebuie să-i ţinem ocupaţi pe salariaţii din sectorul noilor tehnologii" pentru a evita ca ei să migreze "după ce reluarea activităţii va fi remodelat hărţile concurenţei", a declarat pentru AFP un membru al asociaţiei AIBEST, Stefan Bumov.

Aflat în plină expansiune, sectorul informatic deţine 75.000 de angajaţi în Bulgaria şi oferă oportunităţi importante salariaţilor calificaţi, într-o ţară afectată de plecarea masivă din ţară a tinerilor absolvenţi bulgari către ţări ce oferă condiţii de viaţă mai bune.

Editor: I. I. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Are 38 de ani și a iscat multe discuții după ce s-a aflat ce dietă ține. ”N-ar trebui să te lauzi cu asta”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, afirmă ministrul apărării

Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei

Robert de Niro deschide două hoteluri în Bulgaria. Unul va fi la 100 de kilometri de Vama Veche

Romania și Bulgaria sunt campioane în UE la creşterea preţului la carne în ultimul an

Partenerii noștri