Live

Japonia va deversa în mare peste un milion de tone de apă de la Fukushima. Decizia a stârnit numeroase critici

Data publicării:
Japonia va deversa în mare peste un milion de tone de apă de la Fukushima. Sursa foto: Profimedia Images

La mai bine de un deceniu de la dezastrul nuclear de la Fukushima, peste un milion de tone de apă provenită de la centrală vor fi devărsate în ocean printr-un tunel subacvatic, a anunțat miercuri operatorul centralei din nord-estul Japoniei. Decizia este criticată de țările vecine, inclusiv de China, de grupurile de mediu și de pescarii locali, care se opun de ani de zile.

Guvernul japonez a decis în aprilie să deverseze în ocean, începând din 2023, această apă rezultată din ploi, ape subterane sau injectări necesare pentru răcirea nucleelor reactoarelor nucleare care s-au topit după giganticul tsunami din 11 martie 2011.

Japonia a pus astfel capăt celor şapte ani de dezbateri cu privire la modul de a scăpa de aceste 1,27 milioane de tone de apă contaminată, depozitate în peste o mie de cisterne pe locul centralei, promiţând că apa "va fi tratată în prealabil" şi că măsuri vor fi luate pentru a împiedica acest lucru să afecteze reputaţia regiunii.

Apa care va fi deversată a fost filtrată de mai multe ori pentru a elimina majoritatea substanţelor radioactive (radionuclizi), dar nu şi de tritiu, care nu poate fi îndepărtat cu tehnicile actuale, scrie Agerpres.

Decizia Japoniei a stârnit numeroase critici

Decizia este criticată de țările vecine, inclusiv de China, de grupurile de mediu și de pescarii locali, care se opun de ani de zile, temându-se că acest lucru va afecta în continuare imaginea produselor lor în rândul consumatorilor.

Apa va fi transportată printr-o conductă subacvatică cu un diametru de 2,5 metri care se întinde pe aproximativ un kilometru în ocean, a anunţat miercuri Tepco, operatorul centralei, adăugând că construcţia acesteia ar trebui să înceapă până în martie anul viitor.

Utilizarea unui astfel de dispozitiv ar trebui să împiedice revenirea apei către coastă, a declarat Akira Ono, directorul filialei Tepco responsabilă cu dezmembrarea centralei, care a anunţat, de asemenea, că doreşte să "explice în detaliu măsurile de securitate" şi cele luate "pentru a evita deteriorarea reputaţiei" pescuitului şi a altor activităţi din regiune.

Într-un comunicat, Tepco a declarat că este gata să plătească despăgubiri pentru eventualele pagube cauzate de deversarea apei.

Operatorul a mai spus că este deschis inspecţiilor din partea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), care în aprilie a salutat decizia guvernului japonez de a deversa apa în ocean.

La începutul anului 2020, experţi delegaţi de guvern au recomandat, de asemenea, această soluţie, o practică deja existentă în Japonia şi în străinătate cu privire la instalaţiile nucleare active.

Citește și: GALERIE FOTO. Zece ani de la tripla catastrofă care a lovit Japonia: seism, tsunami şi accident nuclear. Cum s-au desfășurat evenimentele

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Angajata lui Gigi Becali de la FCSB nu s-a mai ferit și a spus totul: ”Era o povară”. Acum vede lucrurile diferit

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Oamenii de știință au reușit să producă „plasticul viu”. Cum ar putea salva materialul-minune planeta de la dezastru ecologic

Țările G7 s-au angajat să-și închidă centralele pe cărbune până în 2035

Un gunoi spațial gigant a fost fotografiat pentru prima oară de aproape de o companie japoneză care vrea să curețe spațiul de deșeuri

Un oraș japonez vrea să ridice un gard din plasă pentru a bloca fotografiile turistice ale Muntelui Fuji

Partenerii noștri