Live

Laboratoare din Franţa şi Suedia confirmă otrăvirea cu Noviciok în cazul lui Navalnîi

Data publicării:
Ilustrație cu un recipient pe care scrie Novichok în rusă. Foto: Getty Images

Guvernul german a anunţat, luni, că alte două laboratoare au confirmat în mod independent că opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok şi a îndemnat din nou Rusia să coopereze în anchetă, tranmite Reuters, citat de Agerpres.

Laboratoare specializate din Suedia şi Franţa au confirmat rezultatele iniţiale din Germania, a anunţat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert.

"Facem din nou apel către Rusia să dea explicaţii cu privire la evenimente. De asemenea, suntem în strânsă legătură cu partenerii noştri europeni pentru următorii paşi", a adăugat Seibert.

Șeful serviciului de informaţii externe german ar fi dezvăluit, la o întâlnire secretă, că agentul neurotoxic de tip noviciok folosit pentru a-l otrăvi pe Navalnîi a fost mai puternic decât variantele folosite anterior, susține „Der Spiegel”.

Cum se manifestă otrăvirea cu noviciok?

Neurochirurgul Alexandru Vlad Ciurea, a explicat, la Digi24, că substanța a fost creată în laborator ca o armă chimică pentru a fi folosită în războaie.

El spune că neurotoxina întrerupe legăturile dintre celulele nervoase din creier și astfel se opresc funcțiile vitale ale organismului, în cele din urmă cel supus intoxicației murind prin asfixiere.

Redactor: Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: ”Ei nu i-a plăcut niciodată”. S-a spus că soția l-a părăsit după accidentul teribil

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Democraţia este ameninţată”. Reacția lui Scholz după ce un europarlamentar german a fost atacat în timp ce lipea afișe

„Extremiștii sunt complet dezinhibați și ne consideră vânat”. Un europarlamentar german, bătut cu sălbăticie în timp ce lipea afișe

Volodimir Zelenski a fost pus de Moscova pe lista persoanelor căutate în Rusia

Josep Borrell avertizează că Rusia e o amenințare existențială pentru Europa: „Dacă va avea succes, Putin nu se va opri în Ucraina”

Partenerii noștri