Video Cum se manifestă otrăvirea cu noviciok? Neurochirurgul Vlad Ciurea: Tot organismul se prăbușește

Data actualizării: Data publicării:
alexandru vlad ciurea
Profesorul Alexandru Vlad Ciurea, neurochirurg. Foto: captură video

Neurochirurgul Alexandru Vlad Ciurea, a explicat, la Digi24, că noviciok, substanța cu care ar fi fost otrăvit Alexei Navalnîi, a fost creată în laborator ca o armă chimică pentru a fi folosită în războaie. El spune că neurotoxina întrerupe legăturile dintre celulele nervoase din creier și astfel se opresc funcțiile vitale ale organismului, în cele din urmă cel supus intoxicației murind prin asfixiere.

“Discutăm dacă este sau nu posibil ca acest noviciok să producă o modificare într-o persoană. Această substanță „noviciok” înseamnă „noul venit, noua substanță”. Aceasta a fost creată nu numai de un savant sovietic, Vladimir Uglev, ci de un colectiv. A fost realizată în laborator, se pare, ca o armă chimică biologică în războaie. Această armă este foarte periculoasă. Dar, în același timp, Moscova a semnat niște tratate clare în care spun că niciodată nu vor folosi o asemenea armă chimică. Nu cred că și-au încălcat acest lucru în legătură cu o persoană atât de importantă.

Această substanță este neurotoxică. Ce înseamnă? Să zicem că este în apă, ceai, coca cola, orice băutură din care am ingerator. Din stomac ajunge ajunge până în creier. Este neurotoxică. Ce se întâmplă? Eu sunt celula nervoasă și întrerupe legătura între mine și altă celulă nervoasă. Eu nu mai dau mânca cu dumneavoastră. Am oprit aici. Mi-a blocat transmisia. Atunci, tot organismul se prăbușește. Dintr-o dată inima începe să nu mai funcționeze, își încetinește bătăile - așa spune în tratate – respirația începe să scadă, toate funcțiile organismului, oboseală majoră și moare prin asfixiere.

Dacă era această substanță, până acum domnul (Navalnîi – n.red.) era îngeraș, indiferent de Spitalul Charite din Berlin, care este un spital superb, sau de alt lucru. Că a băut sau nu tot ceaiul, asta este o substanță foarte periculoasă. Unde sau la ce se folosește, nu pot să știu”, a afirmat profesorul de neurochirurgie.

El dă exemplu și un alt caz de folosire a unei substanțe neurotoxice.

“A fost un gaz care s-a folosit în Tokyo, sarin. Aceiași acțiune. A paralizat. De cine? Un grup de teroriști. Sunt lupte care se dau cu arme chimice, se vor folosi – vorbeam de iperită în primul Război Mondial. Este treaba lor”, a spus Ciurea.

Medicul a precizat că Alexei Navalnîi își va reveni, pentru că răspunde la stimuli.

„În timpul în care este în spital se vor face substanțele chimice, se va afla exact ce s-a întâmplat”.

Acesta spune că există departamente specializate care pot afla ce s-a întâmplat în astfel de cazuri.

„Când vine un asemenea caz, se știe. Toată echipa se duce la el și ia toate testele posibile ca și intoxicație cu otrăvuri, metale grele etc. Nu este imposibil, se va afla”, a explicat Alexandru Vlad Ciurea.

Redactor: Alexandru Costea

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri