Live

Lider prorus: O treime din Severodonețk se află sub controlul nostru. Asaltul asupra orașului durează mai mult decât speram

Data publicării:
Un lider prorus recunoaște că asaltul asupra orașului Severodonețk ia mai mult decât își doreau. Foto: Profimedia Images

Forțele ruse au preluat controlul asupra a aproximativ o treime din orașul ucrainean Severodonețk, dar asaltul lor a durat mai mult decât au sperat inițial, a recunoscut un lider separatist susținut de Moscova, citat de agenția de știri TASS, preluată de Reuters.

Bombardamentele rusești au transformat o mare parte din oraș în ruine, iar trupele ruse au intrat în periferiile de sud-est și de nord-est ale orașului, dar apărarea ucraineană a încetinit campania rusă din regiunea Donbas.

„Putem spune că o treime din Severodonețk este deja sub controlul nostru”, a declarat Leonid Pasechnik, liderul autodeclaratei Republicii Populare Lugansk.

Liderul separatist a declarat agenției de presă de stat rusă că luptele au loc în oraș, dar forțele ruse nu avansează atât de rapid pe cât s-ar fi putut spera.

„Dar dorim, mai presus de toate, să menținem infrastructura orașului”, a spus el.

Înaintarea trupelor ruse a fost complicată de prezența mai multor uzine chimice mari în zona Severodonețk, potrivit TASS.

Regiunea Lugansk a fost recunoscută drept independentă de Rusia când Moscova și-a lansat invazia Ucrainei pe 24 februarie, deși Kievul și aliații săi occidentali o consideră parte a Ucrainei.

Rusia a făcut presiuni pentru a pune mâna pe întreaga regiune Donbas, constând din regiunile Lugansk și Donețk din estul Ucrainei, pe care Moscova le revendică în numele împuterniciților separatiști.

Pe măsură ce rușii și-au mutat operațiunile în est, după eșecul de a cuceri Kievul, cucerirea orașului Severodonețk a devenit un obiectiv-cheie pentru Moscova pentru a putea control întregul Donbas. Asaltul a transformat localitatea în „noul Mariupol” cu bombardamente constante, civili adăpostiți în buncăre fără apă sau electricitate și opțiuni limitate de evacuare.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cristiano Ronaldo s-a dus la ”bătaia greilor”, dar nu se aștepta la așa ceva. Ce a pățit după ce a intrat în sală

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viteza cu care rușii au avansat în Harkov în mai. Zelenski avertizează: "Ar fi primul val al ofensivei". Ce regiune vizează apoi Rusia

Civilii din Harkov sunt ținuți de ruși în subsoluri ca să fie folosiți ca "scuturi umane". Cine fuge este executat (oficiali ucraineni)

Paleologu: Regimul Putin s-a transformat într-o sectă apocaliptică cu viziuni delirante. E un caz exemplar de patologie a puterii

Putin spune că Zelenski nu are legitimitate, pentru că nu organizează alegeri prezidențiale în Ucraina

Partenerii noștri