Lider prorus: O treime din Severodonețk se află sub controlul nostru. Asaltul asupra orașului durează mai mult decât speram

Data publicării:
soldat mergand pe strada, cladiri distruse in jur
Un lider prorus recunoaște că asaltul asupra orașului Severodonețk ia mai mult decât își doreau. Foto: Profimedia Images

Forțele ruse au preluat controlul asupra a aproximativ o treime din orașul ucrainean Severodonețk, dar asaltul lor a durat mai mult decât au sperat inițial, a recunoscut un lider separatist susținut de Moscova, citat de agenția de știri TASS, preluată de Reuters.

Bombardamentele rusești au transformat o mare parte din oraș în ruine, iar trupele ruse au intrat în periferiile de sud-est și de nord-est ale orașului, dar apărarea ucraineană a încetinit campania rusă din regiunea Donbas.

„Putem spune că o treime din Severodonețk este deja sub controlul nostru”, a declarat Leonid Pasechnik, liderul autodeclaratei Republicii Populare Lugansk.

Liderul separatist a declarat agenției de presă de stat rusă că luptele au loc în oraș, dar forțele ruse nu avansează atât de rapid pe cât s-ar fi putut spera.

„Dar dorim, mai presus de toate, să menținem infrastructura orașului”, a spus el.

Înaintarea trupelor ruse a fost complicată de prezența mai multor uzine chimice mari în zona Severodonețk, potrivit TASS.

Regiunea Lugansk a fost recunoscută drept independentă de Rusia când Moscova și-a lansat invazia Ucrainei pe 24 februarie, deși Kievul și aliații săi occidentali o consideră parte a Ucrainei.

Rusia a făcut presiuni pentru a pune mâna pe întreaga regiune Donbas, constând din regiunile Lugansk și Donețk din estul Ucrainei, pe care Moscova le revendică în numele împuterniciților separatiști.

Pe măsură ce rușii și-au mutat operațiunile în est, după eșecul de a cuceri Kievul, cucerirea orașului Severodonețk a devenit un obiectiv-cheie pentru Moscova pentru a putea control întregul Donbas. Asaltul a transformat localitatea în „noul Mariupol” cu bombardamente constante, civili adăpostiți în buncăre fără apă sau electricitate și opțiuni limitate de evacuare.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri