Live

Liderul regiunii separatiste Osetia de Sud suspendă referendumul pentru alipirea la Rusia anunțat anterior

Data publicării:
Alan Gagloev, noul lider din Osetia de Sud, teritoriu separatist georgian, suspendă referendumul pentru alipirea la Rusia anunțat de predecesorul său în funcție Foto: Profimedia Images

Liderul regiunii separatiste georgiene Osetia de Sud, Alan Gagloiev, a suspendat luni organizarea unui referendum anunţat anterior pe tema integrării în Rusia a acestui teritoriu aflat teoretic sub suveranitate georgiană. El a motivat că trebuie finalizate mai întâi „consultările” cu Moscova, relatează Reuters.

„Până la finalizarea consultărilor, se suspendă decretul preşedintelui Republicii Osetia de Sud din 13 mai 2022 privitor la convocarea referendumului din Republica Osetia de Sud”, menționează noul decret, emis de autointitulatul „preşedinte” Alan Gagloev.

În data de 13 mai, fostul așa-zis președinte al regiunii separatiste, Anatoli Bibilov, aflat încă în exercițiu,  anunţase că un referendum pe tema alipirii la Rusia va avea loc la 17 iulie. Aflat la final de mandat, el a vorbit despre „aspiraţia istorică” a locuitorilor acestui mic teritoriu caucazian de a se alătura Rusiei, cu care se învecinează. „Ne întoarcem acasă!”, scria Bibilov la momentul respectiv pe contul său de Telegram. „A venit momentul să ne unim odată pentru totdeauna. Osetia de Sud şi Rusia vor fi împreună. Este începutul unei mari noi istorii”, a adăugat el.

Anatoli Bibilov nu a reuşit să fie reales în funcţia de „preşedinte”, la începutul lunii mai. Rusia şi-a exprimat speranţa că succesorul său în acest post, actualul lider Alan Gagloev, va şti să asigure „continuitatea” în relaţiile cu Moscova.

Noul lider de la Țhinvali și-a preluat funcția în urmă cu o săptămână, la 24 mai.

Osetia de Sud a fost în centrul războiului ruso-georgian din 2008, în urma căruia Kremlinul i-a recunoscut independenţa, la fel ca și celeilalte regiuni separatiste georgiene, Abhazia, Moscova instalând acolo baze militare. În august 2008, Rusia a atacat Georgia, al cărei guvern lupta împotriva miliţiilor proruse în această regiune, după ce acestea bombardaseră localităţi georgiene. Luptele s-au încheiat după cinci zile printr-un armistițu negociat de Uniunea Europeană, dar s-au soldat cu peste 700 de morţi şi au provocat strămutarea a zeci de mii de georgieni.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO ”Ireal”. Donald Trump și un model au provocat indignare prin aparițiile de la Miami: ”Lumea ciudaților”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Putin ordonă exerciţii nucleare la care vor participa trupe poziţionate în apropiere de Ucraina

Un atac ucrainean cu drone a făcut 6 morţi şi 35 de răniţi la Belgorod, spun autoritățile ruse

Avertismentele serviciilor secrete: Rusia plănuieşte acte violente de sabotaj în toată Europa, fără să-i pese de victime

Salarii de mii de dolari și pașapoarte rusești. Cum convinge Rusia cetățeni cubanezi să lupte pe frontul din Ucraina (BBC)

Partenerii noștri