Liderul regiunii separatiste Osetia de Sud suspendă referendumul pentru alipirea la Rusia anunțat anterior

Data publicării:
alan gagloev
Alan Gagloev, noul lider din Osetia de Sud, teritoriu separatist georgian, suspendă referendumul pentru alipirea la Rusia anunțat de predecesorul său în funcție Foto: Profimedia Images

Liderul regiunii separatiste georgiene Osetia de Sud, Alan Gagloiev, a suspendat luni organizarea unui referendum anunţat anterior pe tema integrării în Rusia a acestui teritoriu aflat teoretic sub suveranitate georgiană. El a motivat că trebuie finalizate mai întâi „consultările” cu Moscova, relatează Reuters.

„Până la finalizarea consultărilor, se suspendă decretul preşedintelui Republicii Osetia de Sud din 13 mai 2022 privitor la convocarea referendumului din Republica Osetia de Sud”, menționează noul decret, emis de autointitulatul „preşedinte” Alan Gagloev.

În data de 13 mai, fostul așa-zis președinte al regiunii separatiste, Anatoli Bibilov, aflat încă în exercițiu,  anunţase că un referendum pe tema alipirii la Rusia va avea loc la 17 iulie. Aflat la final de mandat, el a vorbit despre „aspiraţia istorică” a locuitorilor acestui mic teritoriu caucazian de a se alătura Rusiei, cu care se învecinează. „Ne întoarcem acasă!”, scria Bibilov la momentul respectiv pe contul său de Telegram. „A venit momentul să ne unim odată pentru totdeauna. Osetia de Sud şi Rusia vor fi împreună. Este începutul unei mari noi istorii”, a adăugat el.

Anatoli Bibilov nu a reuşit să fie reales în funcţia de „preşedinte”, la începutul lunii mai. Rusia şi-a exprimat speranţa că succesorul său în acest post, actualul lider Alan Gagloev, va şti să asigure „continuitatea” în relaţiile cu Moscova.

Noul lider de la Țhinvali și-a preluat funcția în urmă cu o săptămână, la 24 mai.

Osetia de Sud a fost în centrul războiului ruso-georgian din 2008, în urma căruia Kremlinul i-a recunoscut independenţa, la fel ca și celeilalte regiuni separatiste georgiene, Abhazia, Moscova instalând acolo baze militare. În august 2008, Rusia a atacat Georgia, al cărei guvern lupta împotriva miliţiilor proruse în această regiune, după ce acestea bombardaseră localităţi georgiene. Luptele s-au încheiat după cinci zile printr-un armistițu negociat de Uniunea Europeană, dar s-au soldat cu peste 700 de morţi şi au provocat strămutarea a zeci de mii de georgieni.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri