Live

MAE ucrainean: Discursul lui Viktor Orban este un exemplu clasic al propagandei Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
Viktor Orban și Vladimir Putin s-au întâlnit la Moscova înainte de invadarea Ucrainei. Foto: Profimedia Images

Ministerul ucrainean de externe a reacționat la comentariile făcute de prim-ministrul maghiar Viktor Orban în România. „Este un exemplu clasic al propagendei ruse”, spune purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko.

La Băile Tușnad, premierul maghiar Viktor Orban a afirmat, printre altele, că Occidentul a comis o greșeală, că politica sancțiunilor și înarmarea Ucrainei nu au dat rezultate, iar Rusia nu poate fi învinsă.

Într-un mesaj publicat pe Facebook, Oleg Nikolenko a scris: „Sancțiunile sunt eficiente, iar acestea au diminuat semnificativ capacitatea mașinăriei de război a Rusiei să poarte un război împotriva Ucrainei. Livrarea de armament Ucrainei salvează viețile ucrainenilor. Dacă sancțiunile și livrarea de armament ar fi ineficiente, autoritățile de la Kremlin nu ar aloca resurse uriașe pentru a stopa aceste măsuri”.

Oficialul ucrainean spune că Europa se află într-o criză economică nu din cauza sancțiunilor, ci din cauza războiului hibrid al Rusiei. „Federația Rusă atacă Ucraina cu rachete de croazieră, iar Europa, cu prețuri uriașe la gaze naturale. Toate acestea sunt elemente ale unui singur plan al Rusiei, al cărui scop este să submineze pacea și bunăstarea din țările europene”, a preciza Oleg Nikolenko.

În opinia purtătorului de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, reinstaurarea păcii nu se poate face prin ignorarea crimelor comise de Rusia în Ucraina.

„Fără pace și stabilitate în Ucraina, nu va fi pace și stabilitate nici în Ungaria, nici în Europa. Strategia Europei trebuie să se bazeze pe o acțiuni comune ferme și pe unitate, pentru a stopa războiul și a trage la răspundere Rusia pentru crimele comise. Suntem recunoscători partenerilor noștri europeni pentru poziția fermă pe care au adoptat-o. Împreună, în mod sigur vom învige Rusia, cu toate temerile exprimate de premierul Ungariei privind avantajul asimetric pe care îl deține armata rusă”, a mai scris Nikolenko.

Citește și PSD, reacție dură la discursul lui Viktor Orban: România nu este o trambulină pentru mesajele antieuropene și proruse

Viktor Orban, mesaje anti-UE și pro-Rusia, la Băile Tușnad

Uniunea Europeană are nevoie de o nouă strategie privind războiul din Ucraina, deoarece sancțiunile împotriva Moscovei nu au funcționat, a declarat sâmbătă premierul ungar Viktor Orban. 

„Este nevoie de o nouă strategie care să se concentreze pe tratativele de pace și pe elaborarea unei propuneri bune de pace… în loc să se axeze pe câștigarea războiului”, a declarat premierul maghiar în discursul său de la Școala de vară de la Băile Tușnad.

Orban a susținut că această strategie a eșuat, deoarece guvernele din Europa se prăbușesc după modelul  „domino”, prețurile la energie au crescut și acum este nevoie de o nouă strategie. 

Mesajele lui Orban vin după o vizită-surprizăa ministrul de externe al Ungariei la Moscova.

Premierul de extremă-dreapta al Ungariei a atacat și „amestecarea” raselor europene și non-europene într-un discurs care imediat a provocat indignarea partidelor de opoziție și a politicienilor europeni.

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Maia Sandu pledează la Bruxelles pentru fonduri alocate în viitorul buget al UE: R. Moldova şi Ucraina au nevoie de un Plan Marshall

Rușii au atacat cu rachete balistice orașul Odesa. Cel puțin patru oameni au fost uciși, 28 sunt răniți, inclusiv o femei însărcinată

Stoltenberg spune că „nu e prea târziu” pentru ca Ucraina să câştige războiul. Zelenski cere accelerarea livrărilor de arme

Jens Stoltenberg, vizită neanunțată la Kiev. Șeful NATO i-a promis lui Zelenski că livrările de arme către Ucraina vor crește

Partenerii noștri