Live

A fost descoperită „gena nemuririi”. Oamenii nu ar fi chiar nemuritori, dar ar putea trăi câteva mii de ani

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

O nouă descoperire în studiul ADN-ului plantelor, considerată de cercetători drept „revoluționară”, ar putea ajuta la descoperirea așa-zisei „gene a nemuririi” și la încetinirea procesului de îmbătrânire în cazul oamenilor, care ar putea, teoretic, să ajungă să trăiască mii de ani, informează CNN.

„Este pentru prima oară când am reușit să identificăm structura detaliată a telomerazei (proteină asociată cu rezistența la procesul de îmbătrânire) din plante”, a declarat dr. Julian Chen, co-autor al studiului și profesor de biochimie la Universitatea de stat din Arizona, SUA.

Telomeraza este o enzimă care controlează și restabilește lanțul ADN al telomerilor - „segmente” de ADN situate la extremitatea cromozomilor, al căror rol e protejarea cromozomilor împotriva degradării.

Pentru a înțelege mai bine acest tip de descoperire, savanții sugerează să ne imaginăm „telomerii” ca pe niște șireturi de la pantofi. Nivelurile ridicate de telomerază păstrează șireturile suficient de „lungi”, astfel încât să protejeze celulele de degradare, după divizarea acestora.

Majoritatea celulelor din corpul nostru au un nivel scăzut de telomerază, prin urmare ele „îmbătrânesc”, în timp, după divizare (la fel ca o pereche de șireturi care, în timp, „se degradează” și intră tot mai greu în găurile de la pantof).

Dar, dacă aceste celule sunt protejate de telomeroză, odată cu divizarea celulară, se pierde un telomer, iar ADN-ul continuă să rămână intact pentru mai mult timp.

Fumatul, stresul, dieta necorespunzătoare sunt responsabile, spun cercetătorii, de pierderea unui nivel mai mare de telomeri, comparativ cu cei care duc o viață mai sănătoasă.

Când vor ajunge oamenii să atingă vârsta chiar și de 5.000 de ani

„În termeni de cercetare fundamentală, vorbim de o descoperire epocală, pentru că acum avem, în sfârșit, o modalitate de a studia telomeraza în plante și, astfel, să înțelegem cât de diferite sunte ele, din acest punct de vedere, față de animale”, a declarat cercetătorul american.

Ar putea oamenii, în urma acestei descoperiri istorice, să ajungă să trăiască, la un moment dat, la fel de mult cât copacul „Matusalem” - pin care poate trăi până la 5.000 de ani. Este posibil, spun cercetătorii, dar asta se va întâmpla, eventual, într-un viitor nu prea apropiat.

„Ce facem acum este cercetare de bază. Până la a aplica pe oameni rezultatele acestor studii mai e cale lungă”, a spus cercetătorul american.

Elizabeth Blackburn, cercetător la Universitatea din California, s-a arătat extrem de entuziasmată de rezultatele studiului.

„Studiul arată ne arată cum plantele ne pot ajută la descoperirea verigii lipsă în acest proces”, a spus Blackburn.

Elizabeth Blackburn este laureată, în 2009, a premiului Nobel pentru Medicină, chiar pentru descoperirile făcute în domeniul telomerilor și ale telomerazei.

Editor web: Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Femeia care și-a cumpărat un avion pentru a nu mai plăti mereu două locuri a intrat pe teren și internetul ”a explodat”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce s-a întâmplat cu primii oameni care au fost înghețați după moarte în speranța că vor fi cândva readuși la viață

Nemurirea și colonizarea spațială. Ce este cosmismul rusesc, mișcarea născută în URSS care i-a inspirat pe Musk și Putin

O pilulă anti-îmbătrânire ieftină, care a fost testată pe câini, i-ar putea ajuta și pe oameni să trăiască mai mult

Cercetătorii au reușit să inverseze procesul de îmbătrânire la șoareci. Cum poate efectul „Benjamin Button” să fie folosit și la oameni

Partenerii noștri