Live

Care sunt ţările care au raportat cazuri de COVID-19 la nurci. Mutația virusului a ajuns și la oameni

Data publicării:
Irlanda plănuiește uciderea nurcilor de pe teritoriul său, din cauza unei posibile mutații a coronavirusului. Foto: Profimedia Images

Şase ţări, printre care Danemarca şi Statele Unite, au raportat până în prezent cazuri de COVID-19 în fermele de nurci, a declarat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Danemarca a anunțat deja că va eutanasia întreaga populație de nurci de la fermele din țară, după ce o mutaţie a coronavirusului, identificată la aceste animale, s-a răspândit la oameni.

"Până în prezent, şase ţări, şi anume Danemarca, Olanda, Spania, Suedia, Italia şi Statele Unite, au raportat Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor cazuri de SARS-CoV-2 în fermele de nurci", a precizat OMS într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.

Anunţul vine după ce premierul danez, Mette Frederiksen, a anunţat miercuri eutanasierea tuturor celor peste 15 milioane de nurci din ţară, susţinând că o mutaţie a virusului SARS-CoV-2, care ar putea ameninţa eficacitatea un viitor vaccin, a fost transmisă de aceste animale la 12 oameni.

Mutația virusului s-a transmis la oameni

Mutaţia unui virus este comună şi adesea inofensivă, potrivit comunităţii ştiinţifice. Însă în cazul acesteia din urmă, denumită "Cluster 5", s-a constatat, potrivit primelor studii, o mai scăzută eficienţă a anticorpilor umani, ceea ce ameninţă dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19.

"Observaţiile iniţiale sugerează că prezentarea clinică, gravitatea şi transmiterea între persoanele infectate sunt similare cu cele ale altor virusuri SARS-CoV-2 aflate în circulaţie", notează OMS.

"Cu toate acestea, această variantă, numită 'Cluster 5', prezintă o combinaţie de mutaţii, sau modificări, care nu fuseseră observate până acum", a adăugat agenţia ONU, subliniind că "implicaţiile modificărilor identificate în această variantă nu sunt încă pe deplin înţelese".

Rezultatele preliminare, notează OMS, indică faptul că această mutaţie particulară asociată cu nurcile şi identificată atât la aceste animale, cât şi la cele 12 cazuri umane, prezintă o "sensibilitate moderat redusă la anticorpi neutralizanţi".

Prin urmare, OMS solicită realizarea de noi studii ştiinţifice şi de laborator pentru a verifica aceste rezultate şi a înţelege care ar putea fi consecinţele asupra dezvoltării tratamentelor şi vaccinurilor.

"Deşi se crede că virusul este ancestral legat de lilieci, originea virusului şi gazda intermediară a SARS-CoV-2 nu au fost încă identificate", a precizat OMS.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: ”Ei nu i-a plăcut niciodată”. S-a spus că soția l-a părăsit după accidentul teribil

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cazul bizar al pacientului infectat cu coronavirus timp de 613 zile

Virusul gripal e cel mai probabil să declanșeze o nouă pandemie. Cercetătorii se tem și de un patogen misterios numit „Boala X”

Polonia a primit, după doi ani de așteptare, primele miliarde de euro din PNRR, după reforme ale guvernului Tusk

Pericolul invizibil care omoară felinele de pe „insula pisicilor”. Boala este extrem de infecțioasă și nu există remediu

Partenerii noștri