Live

FMI se întoarce în Argentina

Data actualizării: Data publicării:
WASHINGTON, DC - MAY 16: A sign hangs on the The International Monetary Fund Headquarters 2 building on Pennsylvania Avenue just blocks from the White House May 16, 2011 in Washington, DC. IMF Managing Director Dominique Strauss-Kahn, a potential candidate for the French presidency, was detained May 14 on a departing airplane after he was accused of trying to rape a maid in a $3,000-a-night suite at a New York City hotel. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)

Argentina a ajuns joi la un acord stand-by în valoare de 50 de miliarde cu FMI, au anunţat joi guvernul de la Buenos Aires şi Fondul. Înţelegerea privind asistenţa financiară mai trebuie aprobată de consiliul Fondului.

Argentina a solicitat asistenţa FMI pe 8 mai, după o depreciere puternică a monedei naţionale - peso - şi o retragere masivă a investitorilor de pe pieţele emergente.

Reuters apreciază că acordul reprezintă un punct de cotitură pentru Argentina, care a ignorat Fondul mai mulţi ani, după criza economică dezastruoasă din 2001-2002, pusă de mulţi argentinieni pe seama austerităţii impuse de instituţia financiară mondială. Acum, decizia preşedintelui Mauricio Macri de a relua colaborarea cu FMI a provocat proteste la nivel naţional.

Guvernul argentinian afirmă că finanţarea acordată de FMI ar constitui o asigurare împotriva unor noi crize. În schimb, Argentina trebuie să îşi reducă deficitul fiscal la 1,3% din PIB în 2019, de la 2,2% în prezent, a făcut cunoscut preşedinţia. De asemenea, guvernul trebuie să propună parlamentului o reformă a statutului băncii centrale, care să asigure autorităţii monetare o autonomie sporită.

FOTO: Agerpres

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rămăşiţele superstarului Maradona ar putea ajunge într-un mausoleu la Buenos Aires

O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un concurs de frumusețe și s-a calificat pentru Miss Argentina

Argentina a cerut să devină „partener global” al NATO

Un economist FMI evaluează riscul de recesiune a economiei mondiale ca fiind "minim"

Partenerii noștri