Live

„Ghețarul apocalipsei”, care le-a dat insomnii cercetătorilor, se desprinde din „chingi”. Cu cât ar putea crește nivelul oceanelor

Data actualizării: Data publicării:
Thwaites este cel mai important ghețar de pe planetă Foto: captură video

Doi ghețari uriași se desprind, într-un ritm alarmant, din calota glaciară din Antarctica, ridicând nivelul global al mărilor și oceanelor, scrie Washington Post.

Enormii ghețari Pine Island și Thwaites contribuie deja cu aproximativ 5% la creșterea globală a nivelului mării. Topirea completă a ghețarului Thwaites ar duce la creșterea cu aproximativ 3 metri a nivelului mărilor și oceanelor.

Noile descoperiri provin din analiza imaginilor surprinse din satelit. Acestea arată că ghețarii au un sistem natural care îi împiedică să se prăbușească, însă, dacă acesta se distruge, ar putea arunca miliarde de tone de gheață în ocean.

„Știam deja că aceștia sunt cei mai importanți ghețari de pe planetă, iar noile imagini ne arată că se află într-o stare foarte proastă”, a declarat Stef Lhermitte, un expert din cadrul Universității Tehnice din Delft, Olanda.

Ghețarul Thwaites are o suprafață aproape la fel de mare ca cea a Marii Britanii. În anii 1990, pierdea puțin peste 10 miliarde de tone de gheață pe an. Astăzi, pierderea este mai mare de 80 de miliarde de tone. Se crede una din cauzele topirii este afluxul de apă relativ caldă adusă de curenții din ocean.

Thwaites este considerat deosebit de vulnerabil în contextul încălzirii globale, iar oamenii de știință încearcă să afle cu exactitate cât de repede s-ar putea produce orice schimbare.

Specialiștii spun că Thwaites este cel mai important ghețar de pe planetă. Din cauza dimensiunilor sale și a vulnerabilității constatate în ultimii ani, a fost botezat „ghețarul Apocalipsei.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”V-ați propus să mă luați la mișto?”. A aflat că FCSB a luat titlul și nu s-a abținut: ”Ca un cuțit în inimă”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Românii vor petrece mai puțin timp în aer liber din cauza încălzirii globale. Câte zile cu „vreme confortabilă” vom pierde până în 2100

UE investește 3,5 miliarde de euro pentru combaterea poluării mărilor și oceanelor

Încălzirea record a oceanelor duce la posibil cel mai grav fenomen de albire a coralilor din lume

Avertismentul unui climatolog: Până în 2050, în zone din Spania și Franța nu se va mai putea face agricultură

Partenerii noștri