Live

Premiul Nobel pentru Fizică pe 2019, acordat grupului de savanți care au contribuit la înțelegerea evoluției Universului

Data actualizării: Data publicării:

Savanţii James Peebles, Michel Mayor şi Didier Queloz au fost recompensaţi, marţi, cu premiul Nobel pentru fizică pe 2019, informează site-ul oficial al acestor distincţii prestigioase.

Premiul Nobel pentru fizică de anul acesta a revenit unor savanţi cu contribuţii la înţelegerea evoluţiei Universului şi a locului ocupat de Pământ în cosmos.

James Peebles a fost premiat pentru formulări teoretice privind cosmologia fizică, iar Michel Mayor împreună cu Didier Queloz, pentru descoperirea unei exoplanete ce orbitează o stea de tipul Soarelui.

Anul trecut, premiul Nobel pentru fizică le-a revenit cercetătorilor Arthur Ashkin - pentru "pensete optice şi aplicaţiile în domeniul sistemelor biologice" - şi Gérard Mourou şi Donna Strickland - pentru metoda lor de a genera pulsuri optice ultrascurte şi de înaltă intensitate.

De la înfiinţarea premiului Nobel pentru fizică şi până în 2018, au fost premiate 112 persoane. În 47 de ani, premiul Nobel pentru fizică a avut un singur laureat, iar cercetătorul John Bardeen a primit distincţia de două ori.

Trei femei au primit până în prezent prestigiosul premiu: Marie Curie, în 1903, Maria Goeppert-Mayer, în 1963, şi Donna Strickland, în 2018.

Sezonul Nobel a debutat luni, cu premiul pentru medicină, acordat cercetătorilor Gregg L. Semenza, Peter J. Ratcliffe şi William G. Kaelin Jr., pentru descoperirile lor privind "modul în care celulele percep şi se adaptează diferenţelor de nivel al oxigenului din mediu".

Miercuri va fi decernat premiul Nobel pentru chimie, joi, cele două pentru literatură, iar vineri, cel pentru pace. Premiul Nobel pentru economie va fi decernat pe 14 octombrie.

Anul acesta, fiecare premiu Nobel vine cu un cec în valoare de nouă milioane de coroane suedeze (830.000 de euro).

Laureaţii îşi vor primi premiile Nobel în timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului distincţiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901 şi au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: ”Ei nu i-a plăcut niciodată”. S-a spus că soția l-a părăsit după accidentul teribil

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Complicele agresiunii ruse împotriva Ucrainei, nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace

Numele savantului Pierre Curie a fost scris "Pierre Curry" pe două plăcuțe stradale instalate într-un oraș din Franța

Elon Musk, Donald Trump și Julian Assange se numără printre nominalizații la Premiul Nobel pentru Pace

Premiul Nobel pentru literatură i-a fost înmânat scriitorului norvegian Jon Fosse în cadrul cermoniei desfăşurate la Stockholm

Partenerii noștri