Elon Musk, Donald Trump și Julian Assange se numără printre nominalizații la Premiul Nobel pentru Pace

Data publicării:
colaj Elon Musk în stânga și Donald Trump în dreapta
Elon Musk și Donald Trump. Foto: Profimedia Images

Elon Musk, Julian Assange și Donald Trump se regăsesc pe lista nominalizaților la Premiul Nobel pentru Pace. Miliardarul, proprietar al companiei X și fondator al Tesla, a fost propus de parlamentarul libertarian norvegian Marius Nilsen, Donald Trump a fost propus de o membră a Congresului SUA, iar numele lui Assange a fost înaintat de către o deputată norvegiană de stânga, transmite Politico.

Nilsen, care a anunțat nominalizarea în ziarul local Agderposten, a declarat că l-a propus pe Musk pentru că a "apărat cu tărie dreptul la dialog, libertatea de exprimare și dat posibilitatea de a exprima opiniile într-o lume tot mai polarizată", explicând că firmele de tehnologie ale lui Musk au "făcut din lume un loc mai conectat și mai sigur".

Numele nominalizaților la Premiul Nobel pentru Pace nu sunt făcute publice în mod oficial decât după 50 de ani de la decernarea premiului. Cu toate acestea, Nilsen îndeplinește criteriile pentru a nominaliza pe cineva pentru acest premiu.

Sofie Marhaug, o deputată norvegiană din partea Partidului Roșu, de stânga, l-a nominalizat pe Julian Assange.

Ea a declarat pentru Dagsbladet că "Assange a dezvăluit crimele de război ale Occidentului și a contribuit astfel la pace. Dacă vrem să evităm războiul, trebuie să cunoaștem adevărul despre pagubele pe care le aduce războiul. Assange a dezvăluit tortura și comportamentul inuman față de prizonierii de război. El merită Premiul pentru Pace".

În ianuarie, membra Congresului american Claudia Tenney l-a nominalizat pe Trump. El a mai fost nominalizat și în anii precedenți.

Printre ceilalți nominalizați anterior se numără președintele rus Vladimir Putin (nominalizat în 2020), Iosif Stalin (1945 și 1948) și Adolf Hitler (1939).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri