Live

Studiu pentru îmbunătățirea vaccinurilor. Voluntari care s-au vindecat de COVID vor fi reinfectați

Data publicării:
Reprezentare grafică a coronavirusului SARS-Cov2. Foto: GettyImages

Voluntari care s-au vindecat de COVID-19 vor fi reinfectați în mod deliberat cu virusul SARS-CoV2, într-un nou studiu care ar putea ajuta la dezvoltarea de noi tratamente și vaccinuri împotriva bolii, relatează The Independent.

Studiul, condus de o echipă de la Universitatea Oxford, va investiga modul în care o infecție anterioară afectează a doua expunere la virus și ce fel de răspuns imunitar este necesar pentru a proteja oamenii de reinfectare.

Au fost cazuri de persoane care s-au reinfectat deși au avut COVID-19 și s-au vindecat. Pe măsură ce apar noi mutații ale virusului, atât eficiența vaccinurilor, cât și protecția naturală ar putea scădea semnificativ, se tem mulți oameni de știință.

Cercetătorii au primit săptămâna trecută aprobarea pentru acest studiu și își propun să recruteze peste 60 de voluntari sănătoși pentru a participa la două faze separate de cercetare. Fiecare voluntar va fi plătit în jur de 5.000 de lire sterline.

Astfel de studii au jucat un rol cheie în dezvoltarea tratamentelor pentru boli precum malaria, TBC, tifoida, holera și gripa.

Cercetătorii speră că studiul va dezvălui modul în care organismul protejează unele persoane de reinfectare. Acest lucru ar putea fi apoi adaptat pentru crearea de medicamente noi sau pentru a îmbunătăți eficacitatea vaccinurilor.

Prima fază a studiului va analiza stabilirea cantității de necesare pentru a reinfecta 50 la sută din participanți. În a doua fază, toți participanții vor fi expuși virusului.

Voluntarii vor avea vârste cuprinse între 18 și 30 de ani și vor fi puși în carantină timp de cel puțin 17 zile. Ei vor fi testați în mod regulat și vor face scanări RMN ale plămânilor și inimii.

Toți cei care vor avea simptome de COVID vor primi tratamentul cu anticorpi dezvoltat de Regeneron și vor fi externați doar atunci când nu mai există riscul infectării altor persoane.

„Astfel de studii ne spun lucruri pe care alte studii nu le pot spune, pentru că, spre deosebire de infectarea naturală, acestea sunt strict controlate”, a spus Helen McShane, profesor de vaccinologie și unul dintre coordonatorii studiului.

„Când îi reinfectăm pe acești participanți, vom ști exact cum a reacționat sistemul lor imunitar la prima infecție COVID, când apare a doua infecție și cantitatea exactă de virus la care au fost expuși. Pe lângă îmbunătățirea înțelegerii noastre în privința bolii, acest lucru ne poate ajuta să proiectăm teste care pot prezice cu exactitate dacă oamenii sunt protejați”, a adăugat ea.

Editor : Monica Bonea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO ”Ireal”. Donald Trump și un model au provocat indignare prin aparițiile de la Miami: ”Lumea ciudaților”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Stilul de viață sănătos poate „învinge” genele proaste. Cum putem trăi mai mult cu cinci ani (studiu)

Procesul extrem de rar prin care au luat naștere plantele pe Pământ a fost recreat de oamenii de știință

Gaz periculos depistat în școli și grădinițe din 16 județe. E considerat unul dintre factorii de risc pentru cancerul pulmonar

Cazul bizar al pacientului infectat cu coronavirus timp de 613 zile

Partenerii noștri