Live

Tensiuni fără precedent între Australia și Noua Zeelandă. De ce s-au înrăutățit relațiile dintre cele două state

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Shutterstock

Tensiunile dintre Australia și Noua Zeelandă pe tema steagurilor celor două țări s-au amplificat, după ce premierul neo-zeelandez a acuzat Australia că le-a „copiat” drapelul național, relatează The Guardian.

Relațiile dintre cele două state s-au răcit în utlima vreme, de când premierul neo-zeelandez Jacinda Ardern a intrat în concediu de maternitate și a fost înlocuită temporar de Winston Peters, iar Australia continuă să deporteze cetățeni neo-zeelandezi.

Experții sunt de părere că tensiunile fără precedent care au apărut au distrus relația strânsă care exista odinioară între Australia și Noua Zeelandă.

Winston Peters, premierul interimar neo-zeelandez, este cunoscut pentru discursul său direct și lipsit de diplomație. El le cere acum australienilor să-și schimbe drapelul național, deoarece acesta seamănă prea mult cu cel al Noii Zeelande.

„Avem acest drapel de mult timp, Australia l-a copiat și ar trebui să îl schimbe, pentru a onora faptul că noi am fost primii care au venit cu acest design”, a declarat Peters.

Foto: Shutterstock

Un sondaj realizat de New Zealand Herald a arătat că 62% dintre respondenți sunt de aceeași părere cu premierul și îl susțin.

Drapelul Național al Noii Zeelande este cu 50 de ani mai vechi decât cel al Australiei și a fost adoptat în 1902. Steagul australian datează din 1954, după ce a trecut prin trei schimbări din 1901 până în 1954.

În urmă cu doi ani, guvernul din Noua Zeelandă a cheltuit 26 de milioane de dolari neo-zeelandezi pentru a organiza un referendum în care poporul trebuia să decidă asupra designului pentru un nou drapel național. 56,6% dintre votanți au decis însă să mențină drapelul actual, în timp ce 43,2% au votat pentru un design propus de Kylw Lockwood, în care simbolul național era o ferigă argintie, lângă patru stele roșii, pe un fundal albastru cu negru.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Femeia care și-a cumpărat un avion pentru a nu mai plăti mereu două locuri a intrat pe teren și internetul ”a explodat”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O femeie a fost ucisă la fiecare patru zile în 2024, în Australia. Oamenii cer ca aceste violențe să fie declarate urgență națională

Premierul australian spune că Musk e un „miliardar arogant” pentru că refuză să dea jos de pe X înregistrările atacului din Sydney

“Bărbatul cu bâta”, care a intervenit eroic în timpul atacului de la mall-ul din Sydney, a primit cetăţenie australiană

China amenință cu proliferarea nucleară în Pacific după ce Australia a anunțat că se va dota cu submarine propulsate nuclear

Partenerii noștri