Live

Video&Foto Un bărbat paralizat de 10 ani poate merge din nou după implanturi în creier și măduva spinării

Data publicării:
Sursa foto: Neurorestore / Jimmy Ravier

Un bărbat care a rămas paralizat în urmă cu 10 ani a reușit să se ridice și să meargă cu un cadru după ce doctorii i-au implantat un dispozitiv care citește undele cerebrale și trimite instrucțiuni măduvei spinării pentru a activa mușchii, scrie CNN.

Lui Gert Jan Oskam, în vârstă de 40 de ani, i s-a spus că nu va mai merge niciodată după ce și-a rupt gâtul într-un accident petrecut în China. Cu toate acestea, de la operație, bărbatul a reușit să urce scări și să parcurgă distanțe de peste 100 de metri odată. "Puntea digitală" între creier și măduva spinării este reușita unei echipe de oameni de știință din Elveția care participa la un program care urmărește să dezvolte o interfață capabilă să ajute oamenii paralizați.

 

Doctorul Grégoire Courtine și colegii săi de la Institutul Federal de Tehnologie din Lausanne au dezvoltat și implantat o interfață care produce o legătură neurologică directă între creier și măduva spinării. Implanturile din creier umăresc intențiile de mișcare, care apoi sunt transferate wireless unei unități exterioare de procesare purtată de pacient sub forma unui rucsac.

Intențiile sunt apoi traduse în comenzi și trimise de unitatea procesare celui de-al doilea implant, care stimulează musculatura.

Cazul a fost publicat miercuri în revista Nature și subliniază succesul înregistrat pentru un bărbat din Olanda care participă la program.

Gert-Jan Oskam a rămas paralizat în urmă cu 10 ani, nemaifiind capabil să își miște picioarele, mâinile și trunchiul.

Doctorul Grégoire Courtine spune că acest fel de stimulare este diferit pentru că Oskam are "control total asupra simulării, adică se poate opri, poate merge, poate urca scări".

Conexiunea dintre cele două implanturi a rămas stabilă de peste un an, inclusiv perioada petrecută de pacient acasă. Mersul independent, cu ajutorul "punții digitale", l-a ajutat pe Oskam să redobândească suficientă putere să facă câțiva pași și când dispozitivul este oprit.

Gert-Jan Oskam a fost primul participant la studiu, însă cercetătorii sunt încrezători pentru viitor. Ce își doresc acum este să reducă dimensiunea sistemului, astfel încât să fie ușor de transportat.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Angajata lui Gigi Becali de la FCSB nu s-a mai ferit și a spus totul: ”Era o povară”. Acum vede lucrurile diferit

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Synchron, companie finanțată de Jeff Bezos și Bill Gates, va începe testele la scară largă cu implanturi în creier

VIDEO. Primul pacient cu cip Neuralink în creier reușește să controleze laptopul cu puterea minții

Tehnologia cipurilor implantate în creier a lui Elon Musk anunță începutul erei cyborgilor

O nouă procedură științifică le-a permis șoarecilor paralizați să meargă din nou. Reuşita e o „promisiune semnificativă” pentru oameni

Partenerii noștri