Live

Un tribunal din Hong Kong a ordonat lichidarea celui mai mare dezvoltator imobiliar chinez, cu datorii de peste 300 miliarde de dolari

Data publicării:
Compania Evergrande a adunat datorii de peste 300 de miliarde de dolari. Foto. Profimedia

Un tribunal din Hong Kong a ordonat luni lichidarea China Evergrande Group, cel mai mare dezvoltator imobiliar chinez. Decizia este așteptată să provoace turbulenţe pe pieţele financiare chineze, în condiţiile în care autorităţile caută să ţină sub control criza imobiliară.

Judecătorul Linda Chan a declarat: „Lucrurile trebuie să se oprească aici”, după ce dezvoltatorul imobiliar a eșuat în repetate rânduri să vină cu un plan de restructurare a datoriilor sale de peste 300 de miliarde de dolari, la mai mult de doi ani după ce nu şi-a rambursat obligaţiunile.

Directorul general al Evergrande, Siu Shawn, a afirmat pentru presa din China că firma se va asigura că proiectele de construire de locuinţe vor fi realizate, în pofida deciziei tribunalului din Hong Kong. El a adăugat că decizia nu va afecta operaţiunile diviziilor interne şi externe ale Evergrande.

„Nu este finalul, ci începutul unui proces de lichidare prelungit, care va îngreuna şi mai mult operaţiunile zilnice ale Evergrande. În condiţiile în care majoritatea activelor companiei sunt în China, există incertitudini privind modul în care creditorii pot pune sechestru pe active, iar situaţia este chiar mai dificilă pentru acţionari”, a apreciat Gary Ng, economist la Natixis.

Înaintea audierii de la tribunal, acţiunile Evergrande au scăzut cu 20%. Tranzacţionarea titlurilor China Evergrande şi subsidiarelor sale listate China Evergrande New Energy Vehicle Group şi Evergrande Property Services a fost oprită după verdict.

China a cunoscut un boom al sectorului imobiliar după liberalizarea pieţei în 1998, într-o ţară unde achiziţionarea unei locuinţe este deseori o condiţie prealabilă căsătoriei şi o investiţie.

Companiile imobiliare au putut să se dezvolte în mare viteză graţie împrumuturilor bancare, însă gradul lor de îndatorare a crescut atât de mult, încât autorităţile au decis să pună punct împrumuturilor începând din 2020. De atunci, accesul la credite al dezvoltatorilor imobiliari s-a redus în mod considerabil, iar cererea de bunuri imobiliare a picat, pe fondul încetinirii economice şi al dificultăţilor legate de restricţiile introduse în pandemie.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Biden va anunța tarife mai mari aplicate unor importuri din China. Mașinile electrice ar putea fi taxate de 4 ori mai mult

Nou incident naval în Marea Chinei de Sud: Beijingul acuză SUA că a „încălcat grav a suveranitatea și securitatea Chinei”

The Economist: Ordinea internațională liberală se află în pragul colapsului. Prăbușirea economiei globale ar fi bruscă și ireversibilă

Xi Jinping, vizită în Ungaria, unde l-a lăudat pe Viktor Orban: „Am sfidat ordinea geopolitică împreună”

Partenerii noștri