Live

Marine Le Pen, lidera extremei drepte din Franța, trebuie să returneze peste 300.000 de euro în dosarul angajărilor fictive

Data publicării:
Sursa foto: Profimedia Images

Lidera extremei drepte franceze, Marine Le Pen, a acceptat să înapoieze aproximativ 330.000 de euro Parlamentului European pentru angajarea fictivă a doi asistenţi în perioada în care a fost eurodeputată. Oficialul francez a evitat, astfel, o ''executare forţată'' a acestei rambursări, după cum susține avocatul politicienei franceze, transmite AFP.

La capătul unei anchete administrative deschise în 2014 cu privire la suspiciunea de deturnare de fonduri europene de către Marine Le Pen, Oficiul european de luptă antifraudă (OLAF) ceruse rambursarea sumei de 339.000 de euro pentru angajarea fictivă a doi colaboratori.

Le Pen, care a fost eurodeputată în perioada 2004 - 2017, era bănuită că le-a plătit salarii din fonduri europene, în beneficiul partidului său Frontul Naţional (devenit Adunarea Naţională), şefei cabinetului său Catherine Griset şi gărzii sale de corp Thierry Legier.

Marine Le Pen, care contestă acuzaţiile, dând asigurări că Griset şi Legier au lucrat pentru ea la Parlamentul European, refuzase să achite această sumă.

Potrivit Mediapart, serviciile financiare ale PE au perceput, începând din februarie 2017, 50% din indemnizaţia sa de eurodeputată şi din indemnizaţiile de şedinţă zilnice, precum şi integralitatea cheltuielilor sale de birou.

Aceste reţineri din remuneraţiile liderei extremei drepte franceze au durat patru luni, Marine Le Pen părăsind parlamentul European după alegerea sa în parlamentul francez, în iunie 2017. Ameninţată încă din primăvară cu o decizie executorie de recuperare a 326.401 euro, Le Pen a acceptat în cele din urmă în iulie să returneze această sumă.

''Această plată a fost efectuată pentru a evita o executare forţată a unei decizii administrative a Parlamentului European, al cărei fond este totuşi contestat de clienta mea'', a indicat avocatul Rodolphe Bosselut. Potrivit acestuia, plata ''nu constituie în niciun caz o recunoaştere explicită sau implicită a pretenţiilor Parlamentului European".

Regulamentul Parlamentului European prevede că asistenţii europarlamentari cu normă întreagă nu au voie să desfăşoare o activitate plătită pentru un partid politic naţional şi că asistenţii part-time trebuie să aibă şi un al doilea loc de muncă. La data comiterii faptelor, fiecare membru al Parlamentului European avea dreptul la suma de 23.400 euro lunar pentru remunerarea personalului angajat la biroul din Bruxelles şi în ţara de origine, la care se adăugau 4.342 euro lunar cheltuieli de birou.

Editor : C.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Candidații lui Simion vor salariile grase de la Bruxelles, dar își declară ura față de UE: „Nu îi dau 10 ani. Va colapsa”

Scrutinul pentru Parlamentul European începe peste o lună. Ghid pentru alegerile europene 2024

Giorgia Meloni și-a anunțat candidatura la alegerile europarlamentare: „Să trimitem stânga în opoziție”

"Foloseşte-ţi votul": Parlamentul European a lansat clipul electoral prin care cheamă cetățenii UE să voteze la alegerile europene

Partenerii noștri