Marine Le Pen: Dacă Rusia câștigă războiul, va fi o catastrofă. Dacă învinge Ucraina, se va declanșa al treilea război mondial

Data actualizării: Data publicării:
Marine Le Pen sustine conferinta de presa
Fosta candidată la președinția franceză, Marine Le Pen, susține într-un interviu pentru El Pais, că Europa ar avea de suferit indiferent cine ar câștiga războiul din Ucraina. Foto: Profimedia Images

Fosta candidată la președinția franceză, Marine Le Pen, susține într-un interviu pentru El Pais, că Europa ar avea de suferit indiferent cine ar câștiga războiul din Ucraina. După ce timp de mai mulți ani a fost politicianul francez cel mai strâns legat de Rusia lui Putin, Marine Le Pen a negat acum că ar fi "mai mult rusofilă" și a subliniat că nu poate lăsa să se spună asta despre ea.

"Dacă Rusia câștigă războiul, va fi o catastrofă pentru că toate țările care au un conflict teritorial vor crede că pot rezolva (n.r. – acest lucru) pe calea armelor. Dacă Ucraina va câștiga va însemna că NATO a intrat în război, pentru că sunt sigură că Ucraina, fără puterea NATO, nu poate învinge militar Rusia. Și asta înseamnă că al treilea război mondial a fost declanșat", a declarat Marine Le Pen.

Ea a spus că există și o a treia opțiune, anume ca Europa să livreze "încet" arme Ucrainei, ceea ce va duce însă la "un nou război de 100 de ani" (n.r. – război purtat între Anglia și Franța în intervalul 1337-1453), care va duce la "o dramă teribilă".

Întrebată cum vede rezolvarea conflictului din Ucraina, Marine Le Pen a replicat: "Nu vă voi da un plan de pace chiar aici, la o cafea".

Când i-a fost adus aminte fosta ei afinitate cu președintele rus Vladimir Putin, ea a negat zâmbind: "Ai dreptul să o spui, dar...". Câteva minute mai târziu, a negat că este "mai mult rusofilă" și a reacționat: "Nu pot lăsa să se spună asta despre mine".

Le Pen a fost timp de ani de zile politicianul francez cel mai apropiat de Rusia lui Putin. Partidul ei a primit un împrumut de 9 milioane de euro de la o bancă rusă în 2014, iar ea a declarat că împărtășește viziunea globală a lui Putin. 

După ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, ea s-a distanțat de Rusia și acum a declarat: "Cred în suveranitatea națiunilor: dacă Ucraina vrea să adere la NATO, dacă este voia lor (a ucrainenilor – n.r.) or, nu văd cine se poate opune."

"Când o națiune precum Rusia atacă o altă națiune și îi amenință suveranitatea, nu există echidistanță posibilă, trebuie să iei atitudine", a adăugat ea, declarându-se în favoarea trimiterii de arme defensive în Ucraina, dar opunându-se totuși celor ofensive. 

Marine le Pen susține sancțiunile contra Rusiei, dar nu pentru sectorul energetic. În opinia ei, soluția pentru încheierea conflictului este negocierea păcii.  

Dacă Marine Le Pen s-ar confrunta astăzi cu actualul președinte Emmanuel Macron într-un scrutin prezidențial, ea ar câștiga cu 55% din buletinele de vot față de 45% pentru actualul președinte, potrivit unui sondaj al institutului Elabe. La ultimele alegeri prezidențiale, din 2022, Macron s-a impus cu 58% față de 42% pentru Le Pen, reamintește El Pais. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri