Live

Miniştrii de externe din statele UE discută astăzi despre situaţia lui Aleksei Navalnîi

Data actualizării: Data publicării:
Alexei Navalnîi FOTO: Profimedia Images

Miniştrii de externe ai UE vor discuta astăzi despre cazul Aleksei Navalnîi. Anunțul a fost făcut duminică de guvernul german, care, împreună cu Franţa, îndeamnă autorităţile ruse să-i acorde îngrijiri medicale principalului opozant al Kremlinului.

"Cu prilejul reuniunii de mâine (luni - n.r.) de la Bruxelles, miniştrii de externe ai UE vor discuta despre situaţia lui Navalnîi", a declarat şeful diplomaţiei germane Heiko Maas pentru cotidianul german Bild. El le-a cerut "urgent" autorităţilor ruse să-i asigure un "tratament medical adecvat" opozantului rus, dată fiind degradarea "foarte preocupantă" a stării sale de sănătate, scrie Agerpres.

Heiko Maas a îndemnat, de asemenea, ca Aleksei Navalnîi, deţinut în prezent într-o colonie penitenciară, "să aibă acces la medici în care are încredere", adăugând că "dreptul său la îngrijiri medicale trebuie să-i fie garantat fără întârziere".

În aceeaşi zi, ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a lansat un mesaj similar, declarându-se "extrem de preocupat" de starea de sănătate a opozantului şi evocând "responsabilitatea majoră" a preşedintelui Vladimir Putin.

Şeful diplomaţiei franceze a lăsat să planeze şi ameninţarea unor noi sancţiuni europene.

"UE urmăreşte dosarul cu atenţie", a spus el. "Am luat deja măsuri", a adăugat el pe canalul de televiziune public France 3, "pachetul de sancţiuni este deja semnificativ, dar pot exista şi altele".

"Îmi doresc să fie luate măsuri pentru a asigura integritatea fizică a lui Aleksei Navalnîi, dar şi eliberarea lui", a mai spus ministrul francez.

Principalul opozant al Kremlinului a încetat să se alimenteze pe 31 martie pentru a protesta împotriva condiţiilor proaste de detenţie. În vârstă de 44 de ani, el a supravieţuit la limită otrăvirii cu un agent neurotoxic care l-a adus în comă. El a acuzat Kremlinul şi serviciile de securitate ruse că sunt responsabile pentru atac, ceea ce acestea au negat.

Medici apropiaţi de opozant au cerut sâmbătă să li se permită să-l vadă imediat, temându-se că acesta ar putea suferi oricând un atac cardiac letal.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

CNN: Hackerii anti-Kremlin s-au răzbunat pe Putin pentru uciderea lui Alexei Navalnîi

„Chiar și după moarte, Navalnîi îi provoacă pagube maxime lui Putin”. Care era planul final al liderului opoziției din Rusia

Soția lui Zelenski a refuzat invitația lui Biden de a asista la discursul Starea Uniunii. Motivul: ar fi stat lângă văduva lui Navalnîi

Mascarada democrației s-a încheiat: Kremlinul le transmite un mesaj de amenințare adversarilor lui Putin

Partenerii noștri