Soția lui Zelenski a refuzat invitația lui Biden de a asista la discursul Starea Uniunii. Motivul: ar fi stat lângă văduva lui Navalnîi

Data publicării:
Olena Zelenska și Joe Biden
Motivul oficial pentru absența primei doamne a Ucrainei de la discursul anual susținut de Biden este programul prea încărcat, dar unele surse susțin că adevărata cauză ar fi fost legată de prezența la Washington a Iuliei Navalnaia. Foto: Profimedia Images

Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei, nu va asista la discursul anual al președintelui american Joe Biden privind Starea Uniunii, în ciuda faptului că a fost invitată de Casa Albă, scrie Politico.

„Din cauza unor evenimente planificate din program, inclusiv vizita unor copii dintr-un orfelinat din Kiev, care a fost planificată din timp, din păcate, prima doamnă nu va putea să participe la eveniment”, a transmis pentru Politico biroul doamnei Zelenska.

Totuși, se pare că au fost și alte motive pentru care soția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski ar fi refuzat invitația, potrivit unor surse Washington Post.

Zelenska ar fi urmat să stea lângă prima doamnă a Statelor Unite, Jill Biden, și Iulia Navalnaia, văduva liderului opoziției din Rusia, Alexei Navalnîi, care a murit într-o închisoare din Siberia luna trecută.

Mulți ucraineni nu o consideră pe Navalnaia și pe alți membri ai opoziției din Rusia drept aliați în lupta contra lui Vladimir Putin, ceea ce a creat o situație dificilă pentru Zelenska.

Biden Meets Alexei Navalny's Widow and Daughter, San Francisco, California, USA - 23 Feb 2024
Președintele american Joe Biden s-a întâlnit cu Iulia Navalnaia și fiica ei, Daria, în februarie. Foto: Profimedia Images

Navalnîi a spus în trecut că peninsula Crimeea „nu este un sandvici pe care îl tot dai dintr-o parte în alta”, declarația sa fiind interpretată drept un gest în favoarea ocupării și anexării ilegale a teritoriului ucrainean în 2014.

Navalnîi și-a arătat mai târziu susținerea pentru refacerea Ucrainei conform granițelor care au fost stabilite în 1991 și și-a exprimat opoziția față de invazia rusească a țării vecine.

Într-un final, Navalnaia a refuzat și ea invitația Casei Albe, pe motiv că este prea obosită pentru a asista la discursul de Starea Uniunii. Întreaga poveste a stârnit furia unor figuri importante de la Kiev.

„Lumea vrea cu încăpățânare să îi pună pe ucraineni și pe ruși unii lângă alții, sugerând faptul că, potrivit lor, ambele părți suferă din cauza autoritarismului lui Putin”, a scris pe Facebook Irina Gerașcenko, deputată ucraineană din partea partidului de opoziție Solidaritatea Europeană. „Victima și agresorul nu sunt egali.”

„Tragedia familiei Navalnîi nu este egală cu genocidul poporului ucrainean”, a adăugat Gerașcenko. „Toți rușii sunt responsabili pentru acest război teribil. Ei nu l-au oprit.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri