Live

Moscova, amenințări la adresa afacerilor și cetățenilor occidentali de pe teritoriul Rusiei: „Vom acționa în consecință”

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Moscova dă de înțeles că nu a renunțat la ideea de a confisca active și afaceri deținute de companii occidentale în Rusia, scrie Reuters, după ce purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a criticat sancțiunile impuse împotriva țării sale.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a avertizat miercuri că Rusia este pregătită „să acționeze în consecință” dacă Occidentul decide să folosească activele de stat ale Rusiei, pe care le-a blocat - cel mai mare dintre acestea fiind rezerva de 300 de miliarde de dolari a băncii centrale a Rusiei.

Folosirea acestor fonduri „va fi interpretată drept un atac ilegal, care ne dă dreptul de a lua măsuri de retaliere pentru a ne proteja interesele”, a declarat Maria Zaharova miercuri, potrivit Reuters.

Mai mulți oficiali occidentali, printre care și șeful diplomației europene, Josep Borrell, au sugerat confiscarea activelor înghețate ale Rusiei și folosirea lor pentru a reconstrucția Ucrainei după război.

Zaharova a numit înghețarea activelor de stat rusești drept o violare a legilor internaționale.

„Să nu uităm activele țărilor occidentale, afacerile și cetățenii care se află pe teritoriul țării noastre”, a mai spus Maria Zaharova.

Dacă Occidentul nu respectă principiile democrației, o economie deschisă, proprietatea privată și independența judiciară, atunci „vom lua act de acest lucru și vom acționa în consecință”, a adăugat Maria Zaharova.

Zeci de companii internaționale, printre care gigantul petrolier British Petroleum, producătorul de mașini Renault, lanțul fast-food McDonald's și-au oprit activitățile în Rusia după ce a început războiul din Ucraina.

Parlamentarii ruși au aprobat în luna mai o lege care va permite guvernului să naționalizeze ative ale companiilor occidentale care părăsesc țara, însă legea nu este încă în vigoare.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cea mai în formă jucătoare din lume, un car de nervi în meciul cu Jaqueline Cristian: ”Vino aici! Mai mult respect” VIDEO

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Situație critică pe frontul de est din Ucraina. Rușii au anunțat că au cucerit încă un sat din regiune

Doi jurnaliști ruși au fost arestați pentru „extremism”, fiind acuzați că au lucrat pentru Fundația lui Aleksei Navalnîi

Putin încalcă din nou regulile internaționale. UE critică Moscova după ce a preluat controlul unor firme italiene şi germane

Lupte intense pe frontul din Ucraina. Rusia a lansat un atac masiv cu zeci de rachete

Partenerii noștri