Live

Live Text Zelenski spune că victoria e posibilă anul acesta, dar doar cu sprijinul aliaților: „Dacă Europa ezită, răul s-ar putea regrupa”

Data actualizării: Data publicării:
Atac rusesc în Bahmut, respins de ucraineni. Foto: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Rusia e într-un conflict deschis cu Statele Unite și riscul unei confruntări nucleare este cel mai mare din ultimele decenii, spune ministrul adjunct de Externe de la Moscova, relatează Reuters. Oficialul susține că Statele Unite ar avea o poziție ostilă, motiv pentru care nu se pune problema ca Rusia să revină în ultimul tratat de interzicere a armelor nucleare, suspendat luna trecută de Vladimir Putin. Între timp, directorul AIEA trage un semnal de alarmă pentru protejarea centralei nucleare Zaporojie, pentru că siguranța acesteia este „precară”. După ce a vizitat miercuri linia frontului din regiunea Donețk, preşedintele Volodimir Zelenski a spus în mesajul video de aseară că este crucial ca forțele ucrainene din Harkov să facă față în continuare rușilor, pentru a putea elibera întreg teritoriul ocupat. În același timp, Institutul pentru Studiul Războiului arată că grupul de mercenari Wagner ar putea să rămână fără o mare parte din forțele sale în următoarele săptămâni, în condițiile în care pușcăriașii care i s-au alăturat ajung la finalul contractelor lor de șase luni, scrie Euronews. 

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Ucraina recunoaște că a comis o eroare când a anunţat retragerea forţelor ruse din oraşul Nova Kakhovka

ACTUALIZARE 23.15 Armata ucraineană a admis că a comis o eroare anunţând retragerea forţelor ruse din oraşul Nova Kakhovka, în apropiere de Herson, menţionând că a analizat necorespunzător informaţiile primite, informează Agerpres.

"Ocupanţii se află încă la Nova Kakhovka. Informaţiile despre presupusa retragere a inamicului din această localitate au fost făcute publice în urma unei utilizări incorecte a datelor disponibile", a indicat Statul Major ucrainean pe Telegram.

Anterior, armata ucraineană anunțase că "invadatorii" au plecat. "Începând cu 22 martie 2023, toți soldații invadatorului staționați la Nova Kakhovka au părăsit așezarea", se arăta în comunicat.

Documentul preciza că soldații au luat cu ei "aparate electrocasnice și electronice, bijuterii, haine, telefoane mobile și alte obiecte".

Rusia a atacat Odesa cu rachete

ACTUALIZARE 23.10 Oficialii ucraineni au declarat că apărarea sa antiaeriană a interceptat două rachete de croazieră lansate spre regiunea Odesa.

Comandamentul Aerian Sud al Ucrainei a declarat joi seară că „forțele de apărare aeriană au doborât două rachete ghidate aer-solă Kh-59 trase de luptătorii ruși Su-35 din Marea Neagră spre regiunea Odesa”.

Este a doua oară în această săptămână când rușii lansează rachete Kh-59 în Odesa.

Zelenski spune că victoria este posibilă anul acesta

ACTUALIZARE 23.00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat joi că războiul s-ar putea sfârși în acest an, cu victoria ucrainenilor, însă a avertizat aliații că încă există anumite domenii în care coopearea lipsește, relatează CNN.

„Dacă eforturile noastre comune se vor concentra în mod hotărât asupra victoriei Ucrainei, victoria va fi obținută încă din acest an”, a declarat Zelenski, la reuniunea de joi a Consiliului European.

„Nimeni nu știe cu siguranță cât va dura războiul și care bătălii ne vor aduce succesul mai repede și care dintre ele vor necesita mai mult efort. Dar ceea ce este clar este că, dacă nu vor exista întârzieri sau stagnări în cooperarea noastră, că dacă eforturile noastre comune se vor concentra în mod hotărât asupra victoriei Ucrainei, victoria va fi obținută deja în acest an”, a continuat Zelenski.

Președintele ucrainean a precizat că apreciază sprijinul european pentru activitatea Curții Penale Internaționale și eforturile de a lansa un sistem de compensare care ar folosi miliarde de dolari din activele rusești confiscate pentru a reconstrui Ucraina.

Cu toate acestea, Zelenski a avertizat că există mai multe domenii în care cooperarea lipsește încă:

  • Întârzieri în furnizarea de rachete cu rază lungă de acțiune. Zelenski s-a referit la atacul cu rachete rusești de miercuri împotriva Zaporijiei.
  • Nevoia Ucrainei de avioane de luptă moderne. Zelenski a declarat că este recunoscător Poloniei și Slovaciei pentru că au trimis MiG 29 în Ucraina – „dar avem nevoie de avioane moderne”.
  • Întârzieri în ceea ce privește un nou pachet de sancțiuni. Zelenski a declarat că „eforturile globale nu sunt încă suficiente pentru a împiedica
  • Rusia să se adapteze la sancțiuni și să le ocolească prin intermediul țărilor terțe”.
  • Sprijin internațional pentru formula de pace din Ucraina. Zelenski a declarat că este pregătit pentru un summit pentru a discuta ceea ce el a numit „singurul plan realist și cuprinzător de restabilire a integrității teritoriale a Ucrainei și de garantare a securității pentru poporul nostru și pentru întreaga Europă”.

Zelenski a afirmat că Ucraina înregistrează progrese în dezvoltarea instituțiilor sale la standardele europene și în „transformarea sa într-un stat modern, pe deplin responsabil față de societate, fără corupție și stabil din punct de vedere instituțional”.

„Ucraina este pregătită pentru o decizie de a începe negocierile de aderare la UE încă din acest an. Aceeași disponibilitate este necesară din partea dumneavoastră toți – a fiecărui lider din Europa.”

Zelenski și-a încheiat discursul avertizând: „Dacă Europa ezită, răul ar putea avea timp să se regrupeze și să se pregătească pentru ani de război”.

Maşina în care se afla ministrul de externe eston a luat foc în timpul vizitei la Kiev

ACTUALIZARE 21.30 O maşină blindată în care se afla ministrul de externe estonian Strain Urmas Reinsalu în timpul vizitei sale în Ucraina, în această săptămână, a luat foc în timp ce se afla în centrul Kievului, a declarat joi diplomatul, relatează dpa.

"Eram cu ambasadorul Estoniei Kaimo Kuusk pe locul din spate şi dintr-o dată Kaimo a spus că este un miros. Şi apoi brusc au izbucnit flăcări în spatele nostru", a declarat Reinsalu în cadrul unei conferinţe de presă în capitala Estoniei Tallinn.

"Din fericire, uşile din spate s-au deschis în cele din urmă pentru că maşina s-ar fi transformat într-o cameră de gazare în câteva secunde", a declarat ministrul eston.

Nimeni nu a fost rănit în incidentul care a avut loc marţi seara, scrie dpa, potrivit Agerpres.

Reinsalu nu a dat nicio informaţie cu privire la posibila cauză a incendiului care a cuprins vehiculul.

Slovacia a trimis în Ucraina primele patru avioane de luptă MiG-29

ACTUALIZARE 16:12 Slovacia a trimis Ucrainei primele patru avioane de luptă MiG-29. „Primele patru avioane de luptă MiG-29 au fost predate în siguranță Forțelor Armate ucrainene și au părăsit deja teritoriul Republicii Slovace”, a scris ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad.

Transferul a fost efectuat de piloți ucraineni, în acord cu Forțele Aeriene Slovace. În total, guvernul slovac a aprobat transferul a 13 avioane de luptă MiG-29 în Ucraina.

Din totalul celor 13 avioane de vânătoare slovace, trei vor fi utilizate pentru a furniza piese detaşate.

Bratislava declarase anterior că va livra Kievului şi o parte din sistemul de apărare antiaeriană Kub.

Slovacia a anunţat miercuri că a obţinut de la SUA o ofertă pentru arme în valoare de peste un miliard de dolari, la preţ redus, în compensaţie la aparatele sale MiG-29 de concepţie sovietică promise Ucrainei.

Oferta americană include 12 elicoptere noi de tip Bell AH-1Z Viper, cu accesorii şi antrenament de piloţi şi de tehnicieni, precum şi peste 500 de rachete AGM-114 Hellfire.

După Polonia, Slovacia este a doua ţară membră a NATO care promisese avioane ţării atacate de Rusia din februarie 2022.

SUA spun că pilotul rus care a doborât o dronă americană în Marea Neagră este „un idiot”

ACTUALIZARE 16:10 Statele Unite spun despre pilotul rus care a doborât o dronă americană în Marea Neagră după ce i-a lovit elicea că este „un idiot”. În cadrul unei conferințe de presă de miercuri seară, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat că SUA sunt nedumerite de decizia Rusiei de a-i acorda pilotului un premiu pentru curaj, scrie Sky News.

Drona atacată de avioanele rusești. Foto: Twitter

„Nu am nicio idee de ce ar acorda un premiu pentru curaj unui pilot care, în cel mai rău caz, s-a expus cu rea intenție la riscuri mari pentru el însuși și pentru bunurile americane și, în cel mai bun caz, a fost doar un idiot”, a declarat acesta.

Viktor Orban sfidează mandatul de arestare emis CPI: Ungaria nu îl va aresta pe Vladimir Putin

ACTUALIZARE 15:05 Ungaria nu îl va aresta pe preşedintele rus Vladimir Putin dacă acesta ar intra pe teritoriul ungar, întrucât nu ar exista niciun temei juridic, a declarat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, transmite Reuters.

Ungaria a semnat şi a ratificat Statutul de la Roma, document în baza căruia a fost înfiinţată Curtea Penală Internaţională (CPI), instanţa ce a emis vineri un mandat de arestare pe numele actualului preşedinte al Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, acuzat de deportarea ilegală a mii de copii ucraineni.

CPI susţine că există motive rezonabile pentru a crede că Putin poartă o responsabilitate penală individuală în acest caz.

Fiind întrebat dacă Vladimir Putin ar fi arestat în cazul în care acesta intră în Ungaria, Gergely Gulyas a spus că Statutul de la Roma nu a fost promulgat în Ungaria. ''Ne putem referi la legislaţia ungară şi pe baza acesteia noi nu îl putem aresta pe preşedintele rus... întrucât statutul CPI nu a fost promulgat în Ungaria'', a explicat Gulyas, citat de Agerpres.

Zelenski a mers la Herson, unde a vizitat infrastructura distrusă de trupele ruse

ACTUALIZARE 14:20 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat joi la Herson (în sudul ţării), unde a vizitat o parte din infrastructura distrusă de trupele ruse, au relatat surse ale Biroului prezidenţial de la Kiev pe contul acestuia de Twitter, potrivit EFE şi AFP, potrivit Agerpres.

Zelenski mărturisește că a fost tulburat de ceea ce a văzut în timpul vizitei sale, însă rămâne optimist că victoria Ucrainei este posibilă. „Este dureros să priveşti oraşele din Donbas, în care Rusia a adus suferinţă şi ruină teribilă. Sirena de alertă aeriană (suna) aproape constant, din oră în oră, în Kramatorsk, ameninţarea constantă a bombardamentelor, ameninţarea constantă a vieţii.

Chiar acolo, în Donbas, în regiunea Harkov, oriunde a ajuns răul rusesc, este evident că statul terorist nu poate fi oprit decât de un singur lucru: victoria noastră. Şi noi o vom asigura - victoria ucraineană”, a spus preşedintele Zelenski.

El insistă asupra importanţei regiunii Harkov pentru strategia ucraineană, spunând că „dă putere întregului est” ucrainean. „Este foarte important ca Harkovul să fie puternic. Foarte bine lucrat! Mulţumesc, oameni din Harkov! Rezistaţi cu încredere. Oraşul trăieşte, oraşul luptă, Harkov dă putere întregului nostru est. Le mulţumesc tuturor celor care au rămas în Harkov, care muncesc, care dau de lucru altora, care menţin securitatea, protejează graniţa! Mulţumesc tuturor - în posturi, la posturi, la instalaţiile de infrastructură critică, lucrătorilor din serviciile publice, autorităţilor locale, întreprinderilor, educatorilor”, a spus Zelenski.

Citește continuarea AICI

Casa Albă, ironii la amenințările Moscovei privind livrarea de obuze cu uraniu sărăcit Kievului: „Să treacă graniţa înapoi în Rusia”

ACTUALIZARE 09:10 Statele Unite au respins miercuri plângerile Rusiei, care a trecut la amenințări după anunţul privind livrarea Ucrainei de muniţie cu uraniu sărăcit de către Marea Britanie. Casa Albă a ironizat, de asemenea, și gestul Moscovei de a decora piloții militari care au doborât o dronă americană deasupra Mării Negre.

Moscova a considerat că aceasta ar reprezenta o „agravare serioasă” a conflictului şi a ameninţat cu represalii prin vocea ministrului de externe, Serghei Lavrov, și a ministrului apărării, Serghei Șoigu.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, John Kirby, a respins însă argumentele Rusiei. Aceste obuze, eficiente împotriva tancurilor şi vehiculelor blindate, „nu sunt radioactive” şi „nici măcar nu se apropie” de categoria armelor nucleare, a spus John Kirby, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Citește continuarea AICI

Opozanta lui Lukaşenko cere de la Washington ca Belarus să rupă relațiile cu Rusia

ACTUALIZARE 08:50 Opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia a pledat de la Washington, unde participă la o conferință, ca țara sa să rupă relaţiile cu Rusia.

„Este timpul să ne opunem amestecului Rusiei în afacerile interne ale Belarusului”, a pledat ea la o conferinţă de presă în Congresul american. Moscova „susţine regimul ilegitim” şi „desfăşoară acţiuni colonialiste”, a acuzat opozanta în vârstă de 40 de ani, care a candidat la preşedinţie în 2020 împotriva lui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere de trei decenii.

Citește continuarea AICI

Blinken: Apropierea ruso-chineză este mai degrabă o „căsătorie de convenienţă” decât din „convingere”

ACTUALIZARE 08:20 Apropierea ruso-chineză arată mai degrabă ca o „căsătorie de convenienţă” decât din „convingere”, a declarat miercuri şeful diplomaţiei americane Antony Blinken.

„Parţial pentru că au o viziune foarte diferită asupra lumii faţă de a noastră, au intrat într-o căsătorie de convenienţă. Nu sunt sigur că este din convingere”, a declarat secretarul de stat Blinken, audiat de comisia pentru afaceri externe a Senatului american. „Rusia este în mod clar partenerul junior în această relaţie”, a adăugat el.

Preşedintele chinez Xi Jinping a efectuat o vizită de două zile în Rusia, care s-a concentrat pe consolidarea legăturilor cu omologul Vladimir Putin.

În cadrul acestei vizite, Vladimir Putin şi Xi Jinping au lăudat marţi intrarea într-o „nouă eră” a relaţiei lor „speciale” faţă de Occident, preşedintele rus susţinând cu prudenţă planul chinez de soluţionare a conflictului din Ucraina. „Nu sunt sigur că Rusia sau Putin îşi doresc ordinea mondială, ci mai degrabă dezordinea mondială”, a mai spus el, citat de Agerpres.

Citește continuarea AICI

Cele mai importante informații din ziua precedentă:

  • Blinken: Țările europene ar trebui să-l aresteze pe Putin dacă vine în vizită
  • Zelenski: Ucraina „va răspunde tuturor atacurilor” din partea Moscovei
  • 8 morți după un atac cu dronă asupra unui cămin din apropiere de Kiev
  • Stoltenberg: „Președintele Putin nu are niciun plan de pace, el plănuiește să continue războiul”
  • Zelenski face o vizită surpriză trupelor din regiunea Donețk
  • Ce au recuperat rușii din drona americană doborâtă în Marea Neagră. Interceptări audio din timpul căutărilor au fost făcute publice
  • Ucraina interzice prin lege apologia și simbolurile imperialismului rus
  • Slovacia primește elicoptere americane după ce a trimis avioane în Ucraina
  • Bulgaria exportă arme și muniție pe bandă rulantă după invazia Rusiei: „Au comenzi pentru cel puţin 5 ani”
  • Ucraina a aniversat un an de la prima bătălie câștigată împotriva rușilor. Zelenski: Vom obţine acelaşi rezultat şi în alte acţiuni
  • SUA: China nu este capabilă să fie un mediator imparțial între Moscova și Kiev

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce spun serviciile secrete americane despre Putin: „Este cuprins de o frică paranoică”

Rușii au început să folosească linia ferată către Crimeea, construită în teritoriile anexate ca alternativă la podul Kerci

Ambasadorul Canadei: România nu trebuie să se considere o țară mică în fața unei amenințări mari. Întreaga Alianță ar fi în spatele ei

Mai mulţi ruşi şi belaruşi aleși voluntari pentru Jocurile Olimpice de la Paris au primit mail că nu mai sunt acceptați

Partenerii noștri