Live

Pentagonul a descoperit un nou balon de spionaj chinez. Acesta survolează America Latină

Data publicării:
Oficialii americani știau de existența a încă patru baloane de supraveghere chineze, în afara celui care a zburat deasupra continentului american și care a fost doborât în februarie, arată documente scurse de la Pentagon. Foto: Profimedia Images

Pentagonul a anunţat că un al doilea balon de spionaj chinez a fost descoperit, de această dată deasupra Americii Latine, într-un un nou episod al unui caz care a răcit relaţiile dintre Washington şi Beijing. Șeful diplomaţiei americane Antony Blinken și-a amânat în ultima clipă o vizită în China.

„Suntem la curent cu informaţii despre un balon care survolează America Latină. Considerăm că este un alt balon de spionaj chinez, a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, fără a preciza locaţia exactă a acestuia.

Cu o zi înainte, Statele Unite anunţaseră prezenţa unui prim balon de spionaj chinez în spaţiul lor aerian, relatează AFP, citată de Agerpres.

Deşi autorităţile chineze au fost nevoite să-şi exprime regretele pentru această intruziune involuntară, Washingtonul a considerat inacceptabilă explicaţia şi a decis vineri in extremis să anuleze călătoria secretarului de stat american, programată să aibă loc duminică şi luni. Vizita lui Antony Blinken în China ar fi fost prima a unui secretar de stat american din octombrie 2018.

Pentagonul a dat asigurări joi că nu are îndoieli cu privire la originea chineză a balonului şi la utilizarea sa în scopuri de spionaj.

Este un aparat de zbor civil, folosit în scopuri de cercetare, în principal meteorologice, care a deviat de pe traiectorie din cauza vântului, au susținut autorităţile chineze.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Înainte să-și viziteze aliații din Serbia și Ungaria, dictatorul chinez se va întâlni cu Macron și Von der Leyen la Paris

Xi Jinping va face un turneu european în luna mai. Ce țări va vizita liderul de la Beijing

Refugiaţii palestinieni din Rafah au scris pe corturi mesaje de mulțumire pentru studenții care protestează în campusurile americane

Jumătate din plăţile făcute de Rusia pentru mărfuri din China au avut loc prin intermediari

Partenerii noștri