Live

Galerie Foto Poliția din Haiti se revoltă împotriva guvernului. Protestatarii au spart casa premierului și l-au urmărit până la aeroport

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Polițiștii din Haiti au protestat violent în capitala Port-au-Prince, joi, după un incident în care peste zece ofițeri au fost uciși de bandele criminale care controlează o parte din teritoriul țării, relatează BBC. Ofițerii de poliție dau vina pe guvernul țării pentru că nu acționează mai ferm împotriva bandelor și spune că moartea colegilor lor putea fi evitată.

Peste 100 de demonstranți au blocstrăzile, au ars cauciucuri, au spart camere video și au avariat mai multe vehicule.

Sindicatul Național al Ofițerilor de Poliție haitieni spuen că 14 polițiști au fost uciși de la începutul anului în mai multe atacuri ale bandelor armate asupra secțiilor de poliție.

Șapte ofițeri au fost uciși doar miercuri într-un schimb de focuri, conform reprezentanților poliției.

Zeci de civili și de polițiști furioși au ieșit în stradă în Port-au-Prince pentru a denunța violențele după ce alți doi polițiști au fost uciși într-o secție dintr-un orășel din nordul țării și după ce alți patru au fost executați în stil mafiot în stradă.

Unii dintre protestatari au ajuns până la locuința premierului Ariel Henry, pe care au găsit-o goală. Șeful guvernului de la Port-au-Prince tocmai ce plecase spre aeroport pentru a merge la un summit în Argentina.

Când au găsit locuința goală, protestatarii l-au urmărit pe premier până la aeroport și au încercat să intre spărgând geamurile, dar oficialul a reușit să fugă, a anunțat Radio Tele Metronome din Haiti.

În urma protestelor violente, magazinele și școlile au fost închise și au rămas așa până joi.

Port-au-Prince și alte orașe din Haiti suferă de luni de zile din cauza escaladării fără precedent a violențelor comise de bandele armate care controlează o parte din teritoriul țării. Presa din Haiti relatează că numărul răpirilor și a violențelor a crescut accentuat de la începutul anului.

O organizație pentru drepturile omului, Rețeaua Națională de Apărare a Drepturilor, spune că 78 de polițiști au fost uciși de când Ariel Henry a venit la putere în 2021.

Depășită numeric de multiple bande de infractori, poliția din Haiti se vede incapabilă să oprească violențele. În octombrie 2022, guvernul lui Henry a făcut un apel la comunitatea internațională să ajute la restaurarea ordinii, însă, până acum, apelul a rămas fără răspuns, în ciuda creșterii numărului de ajutoare din partea SUA și Canadei.

Bandele armate controlează și terorizează cel puțin 60% din capitală și zonele adiacente și controlează drumurile care intră și ies din oraș.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Femeia care și-a cumpărat un avion pentru a nu mai plăti mereu două locuri a intrat pe teren și internetul ”a explodat”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Noi violențe în Georgia, "legea rusă" a fost votată. Poliția a dat cu gaze lacrimogene în mulțimea care a luat cu asalt Parlamentul

Tensiunile cresc în Georgia după protestele violente, cu 63 de arestări. Parlamentarii s-au luat iar la bătaie

Fermierii polonezi renunță la blocarea frontierelor cu Ucraina. Organizatorii spun că au ţinut cont de situația de pe frontul ucrainean

Universitatea Columbia aplică primele sancţiuni studenţilor pro-palestinieni care nu părăsesc tabăra instalată în campus

Partenerii noștri