Live

Polonia l-a convocat pe ambasadorul ucrainean, după ce Zelenski a acuzat mai multe țări că mimează solidaritatea, dar sprijină Rusia

Data publicării:
Polonia l-a convocat pe ambasadorul ucrainean, după ce Zelenski a acuzat mai multe țări că mimează solidaritatea, dar sprijină Rusia. Foto: Profimedia

Ministerul de Externe polonez l-a convocat miercuri pe ambasadorul Ucrainei la Varşovia în legătură cu declarațiile făcute de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la sesiunea anuală a Adunării Generală a ONU, relatează Reuters.

În discursul său, Zelenski a spus că Ucraina „lucrează din greu pentru a păstra rutele terestre pentru exporturile de cereale” şi că „teatrul politic” din jurul tranzitului de cereale ajută doar pe Moscova, care i-a invadat ţara anul trecut.

Polonia, Slovacia şi Ungaria, care au invocat nevoia de a-şi proteja pieţele interne, au anunţat vineri interdicţii asupra importurilor de cereale ucrainene, după ce Comisia Europeană a decis să nu prelungească interdicţia europeană asupra acestor importuri în cinci ţări est-europene membre ale UE.

„Ministrul de externe adjunct Pawel Jablonski a transmis protestul ferm al părţii poloneze faţă de declaraţiile făcute ieri la Adunarea Generală a ONU de preşedintele V. Zelenski, care a acuzat unele ţări UE că mimează solidaritatea în timp ce ele sprijină indirect Rusia”, indică o declaraţie a MAE polonez.

Potrivit acestei declaraţii, Jablonski i-a mai transmis ambasadorului ucrainean Vasil Zvarîh că „a pune presiune pe Polonia în forumuri multilaterale şi a trimite plângeri la tribunalele internaţionale nu sunt metode potrivite de soluţionare a disputelor între ţări”.

Un purtător de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) a confirmat marţi că Ucraina a făcut un prim pas într-o dispută comercială prin formularea unei plângeri la această instituţie internaţională.

Tot marţi, Kievul a anunţat că va impune măsuri simetrice asupra importurilor ucrainene de anumite produse poloneze şi ungare dacă Varşovia şi Budapesta nu ridică interdicţiile unilaterale.

În replică, premierul polonez Mateusz Morawiecki a afirmat că ţara sa ar putea interzice importul mai multor produse alimentare ucrainene dacă Kievul alimentează disputa.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Răzbunarea lui Putin după ce rușii au fost excluși de la Jocurile Olimpice. Liderul de la Kremlin îi dă replica lui Macron

Civilii din Harkov sunt ținuți de ruși în subsoluri ca să fie folosiți ca "scuturi umane". Cine fuge este executat (oficiali ucraineni)

Zelenski spune că Ucraina are în sfârșit suficientă muniție pentru artilerie: „Nicio brigadă nu se mai plânge”

Premierul Estoniei: Putin încearcă să transforme în armă amenințarea migrației în masă, pentru a diviza Europa

Partenerii noștri