Polonia l-a convocat pe ambasadorul ucrainean, după ce Zelenski a acuzat mai multe țări că mimează solidaritatea, dar sprijină Rusia

Data publicării:
zelenski tine un discurs prin videoconferinta
Polonia l-a convocat pe ambasadorul ucrainean, după ce Zelenski a acuzat mai multe țări că mimează solidaritatea, dar sprijină Rusia. Foto: Profimedia

Ministerul de Externe polonez l-a convocat miercuri pe ambasadorul Ucrainei la Varşovia în legătură cu declarațiile făcute de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la sesiunea anuală a Adunării Generală a ONU, relatează Reuters.

În discursul său, Zelenski a spus că Ucraina „lucrează din greu pentru a păstra rutele terestre pentru exporturile de cereale” şi că „teatrul politic” din jurul tranzitului de cereale ajută doar pe Moscova, care i-a invadat ţara anul trecut.

Polonia, Slovacia şi Ungaria, care au invocat nevoia de a-şi proteja pieţele interne, au anunţat vineri interdicţii asupra importurilor de cereale ucrainene, după ce Comisia Europeană a decis să nu prelungească interdicţia europeană asupra acestor importuri în cinci ţări est-europene membre ale UE.

„Ministrul de externe adjunct Pawel Jablonski a transmis protestul ferm al părţii poloneze faţă de declaraţiile făcute ieri la Adunarea Generală a ONU de preşedintele V. Zelenski, care a acuzat unele ţări UE că mimează solidaritatea în timp ce ele sprijină indirect Rusia”, indică o declaraţie a MAE polonez.

Potrivit acestei declaraţii, Jablonski i-a mai transmis ambasadorului ucrainean Vasil Zvarîh că „a pune presiune pe Polonia în forumuri multilaterale şi a trimite plângeri la tribunalele internaţionale nu sunt metode potrivite de soluţionare a disputelor între ţări”.

Un purtător de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) a confirmat marţi că Ucraina a făcut un prim pas într-o dispută comercială prin formularea unei plângeri la această instituţie internaţională.

Tot marţi, Kievul a anunţat că va impune măsuri simetrice asupra importurilor ucrainene de anumite produse poloneze şi ungare dacă Varşovia şi Budapesta nu ridică interdicţiile unilaterale.

În replică, premierul polonez Mateusz Morawiecki a afirmat că ţara sa ar putea interzice importul mai multor produse alimentare ucrainene dacă Kievul alimentează disputa.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit un nume uriaș al României. Lasă în urmă multă tristețe, însă numele lui Rodion Gheorghiță va dăinui...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Dua Lipa și iubitul ei, Callum Turner, fotografiați pe străzile din New York. Cei doi nu-și pot ține mâinile...
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiica cea mare a lui Bruce Willis, noi dezvăluiri despre starea de sănătate a actorului: „Ce mi se pare...