Live

Polonia va menţine TVA zero la alimente în primul semestru din 2023

Data publicării:
Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei. Foto: Profimedia Images

Polonia va menţine în primul semestru din 2023 TVA zero la alimente, a anunţat marţi premierul Mateusz Morawiecki, în dorinţa de a reconfigura măsurile anti-inflaţioniste înaintea alegerilor din 2023, transmite Reuters.

Autorităţile de la Varşovia au adoptat reducerea taxelor, de la benzină la îngrăşăminte, pentru a-i ajuta pe consumatori să facă faţă inflaţiei ridicate, dar vor trebui să revină în 2023 la taxele mai ridicate, după ce Comisia Europeană a decis că acestea nu respectă reglementările blocului comunitar.

Totuşi, Bruxelles-ul a permis păstrarea TVA zero la alimente.

"Încercăm... când plouă să dăm oamenilor o umbrelă pentru a-i ajuta", a declarat Morawiecki la o conferinţă de presă, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

"Mai presus de toate, TVA zero la alimente este o astfel de umbrelă şi astăzi vreau să subliniez că vom continua această politică cel puţin în primul semestru din 2023", a adăugat premierul polonez.

El a anunţat că măsura va costa aproximativ opt miliarde de zloţi (1,77 miliarde de dolari).

Ministrul de Finanţe, Magdalena Rzeczkowska, a anunţat că le-a cerut miniştrilor să pregătească planuri de economii de aproximativ 5% în departamentele lor.

"Am convenit un plafon de 5% şi este decizia fiecărui minister privind perioada în care vor fi realizate economiile", a explicat Rzeczkowska.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Are 38 de ani și a iscat multe discuții după ce s-a aflat ce dietă ține. ”N-ar trebui să te lauzi cu asta”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Germania și Polonia sărbătoresc 20 de ani de la primul mare val de extindere al UE către est

Simonis: România nu e pregătită peste noapte pentru cota progresivă. La fel și cu taxa pe lux. ANAF să se raporteze la un calcul al UAT

Fermierii polonezi renunță la blocarea frontierelor cu Ucraina. Organizatorii spun că au ţinut cont de situația de pe frontul ucrainean

Fermierii polonezi ridică blocada de la granița cu Ucraina: „În loc să blocăm, vom coopera şi mai strâns”

Partenerii noștri