Premierul Italiei a dezvăluit o discuție cu Putin din 30 martie: Să vorbești cu el e doar pierdere de timp
Premierul italian Mario Draghi a spus că începe să creadă că a vorbi cu Vladimir Putin este "o pierdere de timp". El a avertizat, de asemenea, că scopul președintelui rus "nu a fost căutarea păcii".
Mario Draghi a declarat că a început să-și piardă încrederea în rezultatul discuțiilor cu Moscova după ce au fost descoperite crimele în masă din Bucha.
El a avertizat, de asemenea, că scopul președintelui rus Vladimir Putin "nu a fost căutarea păcii".
Premierul italian Mario Draghi și-a exprimat duminică indignarea față de președintele rus Vladimir Putin, spunând că începe să creadă că este "doar o pierdere de timp" să se angajeze în discuții cu omologul său de la Moscova în legătură cu invazia rușilor în Ucraina.
"Încep să cred că oamenii aceia au dreptate când spun: <Este inutil să vorbești cu el, este doar o pierdere de timp>", a declarat Draghi pentru cotidianul italian Il Corriere della Sera, scrie Business Insider.
În interviul pentru presa italiană, Draghi a vorbit despre o convorbire telefonică din 30 martie pe care a avut-o cu Putin: "La telefon, i-am spus că îl sun să vorbim despre pace. L-am întrebat: <Când te întâlnești cu Zelensky? Numai voi doi puteți rezolva>. El a răspuns: <Nu a venit încă vremea>. Am insistat: <Hotărâți încetarea focului>. Din nou <Nu a venit vremea>. După aceea, mi-a explicat totul despre plata gazului în ruble, care nu fusese încă introdusă la momentul respectiv".
Italia este foarte dependentă de gazul rusesc, deoarece importă 95% din gazul pe care îl consumă, din care aproximativ 40% provine din Rusia.
Premierul a spus că el și Putin au convenit să discute din nou în următoarele zile.
"Apoi a venit oroarea de la Bucha", a spus Draghi.
Premierul italian a opinat că el crede că președintele francez Emmanuel Macron "are dreptul să încerce toate căile posibile de dialog" cu Putin, dar a adăugat: "Am însă impresia că ororile războiului, cu tot ce le-au făcut (rușii – n.r.) copiilor și femeilor, este complet independent de cuvintele și telefoanele care se dau", a continuat Draghi.
"Până acum, scopul lui Putin nu a fost căutarea păcii, ci încercarea de a anihila rezistența ucraineană, de a ocupa țara și de a o încredința unui guvern prieten", a adăugat premierul italian.
Întrebat dacă este de acord cu afirmația președintelui Joe Biden referitor la genocidul de la Bucha, Draghi a răspus: "Cum putem să numim oroarea de la Bucha dacă nu crime de război?". Totuși, premierul italian a precizat că termeni precum "genocid" și "crime de război" au "un sens juridic clar".
"Vor exista metode și timp pentru a verifica ce cuvinte se potrivesc cel mai bine cu actele inumane ale armatei ruse", a spus Draghi.
În ultimele săptămâni, Draghi a căutat să diversifice importurile de gaze ale Italiei prin acorduri în Africa.
Italia va urma deciziile Uniunii Europene cu privire la noi sancţiuni împotriva Rusiei, în special un posibil embargo asupra gazelor naturale, care însă "nu este pe masă deocamdată", a afirmat premierul Mario Draghi în 7 aprilie.
Draghi a fost numit premier în februarie 2021, după ce predecesorul său, Giuseppe Conte, a demisionat pe fondul pandemiei de COVID-19 și al recesiunii economice severe.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News