Video Joe Biden îl acuză, pentru prima dată, pe Vladimir Putin de genocid în Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
joe biden cu degetul ridicat a amenintare
Joe Biden îl acuză, pentru prima dată, pe Vladimir Putin de genocid în Ucraina. Foto: Profimedia Images

Președintele american Joe Biden l-a acuzat pe Vladimir Putin de genocid. Așa a descris liderul de la Casa Albă uciderea civililor în Ucraina. Oficialii americani au mai acuzat și în trecut Rusia de comiterea de crime de război -  Biden chiar l-a numit direct pe liderul de la Kremlin criminal de război. Dar este prima dată când Washingtonul merge atât de departe încât să folosească cuvântul genocid. Asaltat de întrebările reporterilor, la scurt timp după aceea, președintele american și-a menținut afirmația. 

În timpul unui discurs dedicat combaterii inflaţiei, preşedintele Statelor Unite menţionase cuvântul genocid.

"Da, l-am numit genocid", a răspuns preşedintele american jurnaliştilor în timpul unei vizite în statul Iowa.

Până acum, administraţia americană nu a pronunţat acest cuvânt, folosit deja de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

"Este din ce în ce mai clar că Putin încearcă pur şi simplu să şteargă ideea însăşi de a putea fi ucrainean", a adăugat el.

Biden: Tot mai multe dovezi ies la lumină despre lucrurile oribile pe care rușii le-au făcut în Ucraina

Joe Biden a spus că, dacă "la nivel internaţional, avocaţii" vor decide cu privire la calificarea de genocid,"în ce mă priveşte, arată ca şi cum ar fi".  

Joe Biden, în timpul discursului la tribună: Bugetul familiei voastre, capacitatea de a vă umple rezervoarele... Nimic din toate acestea nu ar trebui să depindă de un dictator care declară război și comite genocid pe cealaltă parte a lumii.

Înainte să urce în avion, Joe Biden a fost întrebat de reporteri ce l-a făcut să folosească cuvântul "genocid"?

Reporter: Domnule președinte, ați văzut dovezi suficiente pentru a declara genocid în Ucraina?

Joe Biden: "Da, am spus că este genocid, pentru că devine tot mai clar că Putin încearcă să șteargă pur și simplu ideea de a fi ucrainean. Tot mai multe dovezi ies la lumină despre lucrurile oribile pe care rușii le-au făcut în Ucraina. Și vom afla din ce în ce mai multe despre devastarea produsă. Vom lăsa avocații să decidă la nivel internațional dacă se califică sau nu, dar mie cu siguranță așa mi se pare. Mulțumesc".

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri