Live

Prima reacţie internaţională după ce Iranul a recunoscut doborârea avionului ucrainean

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Adam Scotti/ Instagram

Prima reacţie a comunităţii internaţionale după ce Iranul a recunoscut, sâmbătă, că a doborât din greşeală avionul ucrainean cu 176 de oameni la bord, a venit din Canada, de la premierul Justin Trudeau, în condiţiile în care în jur de 60 de pasageri din avion erau cetățeni canadieni.

Premierul canadian Justin Trudeau a declarat că guvernul său aşteaptă o „deplină cooperare” cu autoritățile iraniene în investigarea tragediei.

57 dintre cei 167 de pasageri de la bordul cursei 752 a companiei Ukraine International Airlines erau cetățeni canadieni și aproape 140 de la bordul aeronavei ucrainene aveau ca destinație finală Canada.

„În această seară (ora Canadei - n.r.), Iranul a recunoscut că zborul 752 al companiei Ukraine International Airlines a fost doborât de forțele sale armate. Obiectivul nostru rămâne ca ancheta să fie dusă la capăt, să avem respoinsabili, transparență și să se facă dreptate pentru familiile victimelor. Este o tragedie națională și toți canadienii sunt îndoliați. Vom continua să lucrăm cu partenerii noștri din întreaga lume pentru a avea o anchetă completă și amănunțită, iar guvernul canadian așteaptă deplină cooperare din partea autorităților iraniene”, spune premierul Justin Trudeau într-un comunicat citat de CNN.

Inițial, Iranul nu a recunoscut doborârea avionului ucrainean și a dat vina pe compania Boeing, dar sâmbătă armata iraniană și-a recunoscut greșeala.

Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, declara încă de joi că dovezile arată că avionul ucrainean, prăbușit miercuri la scurt timp după decolarea de la Teheran, a fost, în realitate, doborât de o rachetă antiaeriană trasă de iranieni. Primul care menționase, însă, această ipoteză, fusese președintele american, Donald Trump.

În catastrofa aeriană de la Teheran și-au pierdut viața 176 de persoane. Avionul se îndrepta spre Kiev, însă cei mai mulți pasageri (138) aveau escală în Kiev, iar destinația finală era Canada.

Declarația premierului canadian a venit după ce mai multe surse americane au dezvăluit că există o „probabilitate foarte mare” ca zborul 752 care a decolat miercuri de pe aeroportul din Teheran să fi fost doborât de sistemele antiaeriene ale Iranului.

Un satelit militar a detectat, de asemenea, amprentele termice provenind de la două lansări de rachete antiaeriene, cel mai probabil SA-15. La puțin timp, satelitul a detectat o nouă amprentă termică, provenită în urma exploziei în aer a aeronavei civile.

Momentul în care o rachetă sol-aer a interceptat avionul a fost filmat de un martor ocular.

Editor: Luana Păvălucă

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Israelul dezvoltă un „dom cibernetic” împotriva atacurilor informatice iraniene

Ambasadorul Canadei: România nu trebuie să se considere o țară mică în fața unei amenințări mari. Întreaga Alianță ar fi în spatele ei

Se extind mișcările propalestiniene. Studenții canadieni au instalat tabere în marile universități. 200 de arestări la UCLA, în SUA

Iranul anunță sancțiuni împotriva SUA și Marii Britanii pentru că au ajutat Israelul

Partenerii noștri