Iranul recunoaște că a doborât, din greșeală, avionul ucrainean

Data actualizării: Data publicării:
Altar în Ottawa în memoria victimelor avionului prăbușit în Iran
Altar în Ottawa în memoria victimelor avionului prăbușit în Iran Foto: Guliver/GettyImages

Statul Major al forțelor armate iraniene a recunoscut că zborul 752 al companiei Ukrainian International Airlines, care s-a prăbușit la 8 ianuarie la câteva minute după decolarea de pe aeroportul din Teheran, a fost doborât cu rachete, din cauza unei erori umane, a anunțat televiziunea de stat Press TV.

ACTUALIZARE 19:30 Procurorul general al Ucrainei a anunțat sâmbătă seara că a schimbat încadrarea juridică a infracțiunilor în cazul avionului doborât în Iran, iar investigațiile se vor orienta pentru a dovedi un posibil caz de „omucidere și distrugere voluntară”.

Citiți și: Detaliul șocant în cazul avionului ucrainean doborât în Iran. Ce s-a întâmplat cu pasagerii după ce racheta a lovit aeronava

ACTUALIZARE 14:00 Corpul Gardienilor Revoluţiei din Iran şi-a asumat sâmbătă „responsabilitatea totală” pentru doborârea avionului ucrainean de pasageri miercuri, la Teheran. „Asum responsabilitatea totală” în această catastrofă, a afirmat generalul de brigadă Amirali Hajizadeh, într-o înregistrare video postată pe site-ul televiziunii de stat. „Aş fi preferat să fi murit şi să nu fiu martor la un astfel de accident”, a adăugat el. 

ACTUALIZARE 10:00 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că recunoașterea greșelii din partea Iranului nu este suficientă și enunță o serie de alte condiții.

ACTUALIZARE 9:00. Prima reacție internațională a venit de la premierul Canadei, Justin Trudeau. Acesta spune că așteaptă o „cooperare deplină” din partea autorităților ucrainene.

Citiți și: Întrebări care rămân, după ce Iranul a recunoscut doborârea avionului ucrainean


Avionul de pasageri a fost doborât în mod neintenționat, precizează Press TV.  Iată cum a sunat anunțul făcut de televiziune:

Într-un mesaj pe Twitter, ministrul de externe al Iranului, Javad Zarif, recunoaște, la rândul său, că „o eroare umană” a dus la catastrofa aviatică. 

„O zi tristă. Concluziile preliminare ale anchetei interne a forțelor armate: eroarea umană la momentul crizei generate de aventurismul SUA a dus la dezastru. Profundele noastre regrete, scuze și condoleanțe merg către poporul nostru, către familiile tuturor victimelor și către toate celelalte popoare afectate”, scrie Javad Zarif. 

Regimul de la Teheran dă vina tot pe americani

Regimul de la Teheran nu-și asumă însă vina până la capăt și arată cu degetul către americani:

„La câteva ore după operațiunea cu rachete din Irak, zborurile militare americane din jurul granițelor Iranului s-au intensificat și reprezentanții armatei iraniene au raportat că văd ținte aeriene ce se îndreaptă către centre strategice ale Iranului”, se spune într-un comunicat transmis de armata iraniană.

„Numeroase centre de apărare din jurul Iranului au raportat, la rândul lor, că au sesizat pe radare o activitate intensificată, ceea ce a dus la creșterea sensibilității în centrele de apărare aeriană ale țării”, arată în continuare comunicatul armatei iraniene.

„În aceste condiții sensibile și cruciale, zborul 752 al Ukrainian International Airlines a decolat de pe aeroportul Imam Khomeini și în timp ce făcea mișcări de rotație, aeronava s-a apropiat în mod sensibil de centrul militar al Gardienilor Revoluției la o altitudine și în condiții de zbor care au făcut să pară o țintă ostilă. Din cauza acestor circumstanțe, aeronava a fost lovită neintenționat și din păcate, a dus la moartea multor iranieni și cetățeni străini”, justifică armata iraniană, potrivit comunicatului citat de CNN.

Mesajul președintelui iranian: o greșeală de neiertat

La rândul său, președintele iranian Hassan Rouhani a declarat sâmbătă că investigația armatei a ajuns la concluzia că rachete trase „din cauza unei erori umane” au provocat prăbușirea avionului ucrainean. „Ancheta internă a forțelor aramte a ajuns la concluzia că în mod regretabil, lansarea, din cauza unei erori umane, a unor rachete a cauzat îngrozitoarea prăbușire a avionului ucrainean și a dus la moartea a 176 de oameni nevinovați. Ancheta continuă pentru a identifica și a-i pune sub acuzare pe cei responsabili pentru această mare tragedie și pentru această greșeală de neiertat”, a scris președintele într-un mesaj pe Twitter.

„Republica islamică a Iranului regretă profund această greșeală dezastruoasă. Gândurile și rugăciunile mele se îndreaptă către familiile îndoliate. Transmit cele mai sincere condoleanțe”, adaugă Hassan Rouhani.

Iranul recunoaște ceea ce comunitatea internațională deja știa

Inițial, Iranul nu a recunoscut doborârea avionului ucrainean și a dat vina pe compania Boeing.

Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, a declarat însă joi că dovezile din prezent indică faptul că avionul ucrainean, prăbușit miercuri la scurt timp după decolarea de la Teheran, a fost, în realitate, doborât de o rachetă antiaeriană trasă de iranieni. Primul care menționase, însă, această ipoteză, fusese președintele american, Donald Trump.

În catastrofa aeriană de la Teheran și-au pierdut viața 176 de persoane. Avionul se îndrepta spre Kiev, însă cei mai mulți pasageri (138) aveau escală în Kiev, iar destinația finală era Canada.

Declarația premierului canadian a venit după ce mai multe surse americane au dezvăluit că există o „probabilitate foarte mare” ca zborul 752 care a decolat miercuri de pe aeroportul din Teheran să fi fost doborât de sistemele antiaeriene ale Iranului.

Un satelit militar a detectat, de asemenea, amprentele termice provenind de la două lansări de rachete antiaeriene, cel mai probabil SA-15. La puțin timp, satelitul a detectat o nouă amprentă termică, provenită în urma exploziei în aer a aeronavei civile.

Momentul în care o rachetă sol-aer a interceptat avionul a fost filmat de un martor ocular.

Generalul în rezervă Alexandru Grumaz a comentat la Digi24 anunțul făcut de autoritățile iraniene, ce înseamnă el, de ce a fost făcut și ce urmează:

Citiți și:  GRAFICĂ. Cum ar fi fost doborât avionul ucrainean în Iran

Un expert militar descrie sistemul de rachete care ar fi doborât avionul ucrainean în Iran: „După ce tragi, s-a terminat"

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri