Live

Galerie Foto Războiul pisicilor: Ucraina mobilizează micile feline în lupta contra Rusiei

Data publicării:
Fie că susțin moralul soldaților, că atrag donații pentru armată sau că apără tranșeele de șoareci, pisicile au devenit un instrument de război tot mai des folosit în conflictul din Ucraina. Colaj foto: Profimedia Images / X (Twitter)

Războaiele sunt purtate de soldați cu gloanțe, obuze și rachete, dar și cu idei și propagandă, ceea ce explică de ce pisicile au devenit cel mai nou instrument de război în Ucraina, relatează Politico.

Rețelele sociale ucrainene sunt pline de feline surprinse în diverse ipostaze: susțin moralul soldaților, atrag donații pentru armată cu drăgălășenia lor pufoasă și luptă contra invadatorilor, care, în acest caz, sunt șoarecii.

Rusia nu se lasă nici ea mai prejos și pornește într-o campanie de umanizare a soldaților săi invadatori – folosiți de multe ori pe post de carne de tun în atacurile în valuri asupra pozițiilor ucrainene și acuzați de comiterea de atrocități împotriva civililor – prezentându-i împreună cu pisicile lor.

Pisicile ajung pe front la soldații ucraineni venind din satele și orașele din apropiere, care au fost devastate de război. Abandonate de proprietarii lor, pisicile sunt în căutarea protecției oamenilor din calea bombardamentelor și a terenurilor minate.

„Când aceste mici creaturi speriate vin la tine, căutând protecție, cum ai putea să le refuzi? Suntem puternici, așa că protejăm ființele mai slabe care au ajuns în aceleași circumstanțe oribile în care am ajuns și noi, doar din cauză că rușii au venit pe pământurile noastre”, a povestit Oleksandr Iabcianka, un medic din armata ucraineană.

Pisicile salvate de soldați poartă propriile lor bătălii împotriva șoarecilor care infestează tranșeele și ronțăie cablurile sistemelor de telecomunicații prin satelit Starlink și firele sistemelor electrice ale mașinilor, distrug proviziile de hrană și echipamentul militar și, uneori, îi mușcă de deget pe soldații care se odihnesc.

„Dacă pisicile trăiesc în tranșeele noastre, șoarecii aproape întotdeauna vor sta departe”, a spus Iabcianka.

„Șoarecii aleargă pe tine în timp ce dormi, îți intră în lucruri. Ronțăie totul. A trebuit să aruncăm două cutii cu rațiile noastre la pachet din cauza șoarecilor”, s-a plâns și Roman Sinicin, ofițer din armata ucraineană.

Pisica lui, Sîrski („sîr” înseamnă brânză în ucraineană și rusă), care poartă din întâmplare chiar numele comandantului forțelor terestre ale armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, trăiește acum la Kiev cu familia ofițerului, dar continuă să ajute armata.

„Ne-am folosit de popularitatea lui pe rețelele sociale ca să strângem 147.000 de euro pentru complexe de drone Mini Shark pentru ajustarea artileriei”, a explicat Sinicin.

O pisică din rasa Scottish Fold pe nume Herald a fost folosită într-o campanie de strângere de fonduri pentru achiziționarea de mașini pentru armată.

Propaganda rusă s-a folosit imediat de povestea „mobilizării pisicilor” ca să spună că armata ucraineană este disperată.

În același timp, posturile locale au publicat zeci de povești asemănătoare despre pisicile de pe partea rusă a liniei frontului, în încercarea de a-i umaniza pe soldații despre care publicațiile independente au raportat că sunt responsabili pentru comiterea de atrocități și crime de război în locuri precum Bucea și alte localități din Ucraina.

Poveștile rusești cu pisici tind să se concentreze pe animale adoptate de soldații ruși și care ar fi fost abandonate de proprietarii lor ucraineni.

„Viața fără el este greu de imaginat”, a scris site-ul local VN.ru din Novosibirsk despre o pisică neagră numită Copter. „Împreună cu soldații, el discută planurile tactice, pregătește mâncarea și stă de pază.”

Tabloidul Moskovski Kosomoleț a publicat o știre despre o pisică pe nume Glonț care l-a protejat pe comandantul unei unități militare după ce i s-a urcat pe cap pentru a-l avertiza despre mine și focul inamic.

Nu este pentru prima dată când Rusia s-a folosit de pisici pentru a-și alimenta propaganda.

În urma anexării Crimeei în 2014 și construirea podului peste Strâmtoarea Kerci, o pisică cu blana alb-portocalie pe nume Mostik („podeț” în rusă) a devenit foarte populară în Rusia și a fost promovată drept mascota podului.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Novak Djokovic s-a întins pe jos și a urlat de durere, după ce a fost lovit în cap! Decizia luată imediat și anunțul oficial

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander într-un lansator-momâie lăsat de ucraineni în câmp deschis

Casa Albă avertizează că Rusia își va intensifica atacurile în Ucraina și va încerca să creeze o "zonă tampon" de-a lungul graniţei

Ungaria refuză să participe la susținerea Ucrainei și anticipează un conflict în interiorul NATO. „Va fi o luptă în viitorul apropiat”

Scrisoare colectivă adresată Comitetului Nobel pentru respingerea candidaturii lui Ruben Vardanyan la Premiul Nobel pentru Pace

Partenerii noștri